Šoletov jubilej – 50 godina od nastupa u timu sveta

Legendarni golman i kapiten crno-belih Milutin Šoškić Šole danas obeležava jubilej – 50 godina od nastupa u timu ostatka sveta. Meč koji je odigran u čast 100 godina fudbala u Engleskoj okupio je na Vembliju sve najbolje igrače sveta, a na drugoj strani engleski fudbalski krem.

Šoškić je jedini pre i posle toga koji je nastupao u jednom zvaničnom meču za tim sveta, pošto je ovaj meč odigran pod pokroviteljstvom FIFA i njenog tadašnjeg predsednika – ser Stelni Rausa.

Rezultat nije i bitan, ali da ga spomenemo – 2:1 za Engleze, pred 100.000 gledalaca na prepunom Vembliju. Golove su postigli Paine u 66′ i Greaves u 90′ za Engleze, a za Tim sveta strelac je bio Denis Lou u 82′. Meč je počeo tačno u 15.45 CET.

Od jugoslovenskih igrača, tada je u selekciju najvećih svetskih zvezda fudbala bio pozvan samo Milutin Šoškić, čime mu je ukazana izuzetna čast. Umesto slavnog ruskog čuvara mreže Lava Jašina, celo drugo poluvreme branio je gol ’Ostatka sveta’.

Na jednoj strani tim Engleske:

Gordon Banks (Lester), Jimmy Armfield (Blekburn) kapiten, Ray Wilson (Hadersfild Taun), Gordon Milne (Liverpul), Maurice Norman (Totenhem), Bobby Moore (Vest Hem), Terry Paine (Sauthempton), Jimmy Greaves (Totenhem), Bobby Smith (Totenhem),  George Eastham (Arsenal), Bobby Charlton (Mančester Junajted).

Tim ‘Ostatka sveta’:

Lav Jašin (SSSR) – Milutin Šoškić (Jugoslavija), Đalma Santos (Brazil), Jan Popluhar (Čehoslovačka), Karl – Hajnc Šnelinger (Zapadna Nemačka), Svatopluk Pluskal (Čehoslovačka), Jozef Masopust (Čehoslovačka), Rejmond Kopa (Francuska), Denis Lou (Škotska), Alfredo di Stefano (Španija – kapiten), Eusebio da Silva (Portugalija), Francisko Hento (Španija).

Kada se uzme u obzir podatak da su meč na klupi počeli jedan Ferenc Puškaš i Uve Zeler, onda vam se prosto digne kosa na glavi o kakvim majstorima fudbala je reč. Nažalost, zbog povrede nije bilo najboljeg na svetu – Pelea.

Engleze je sa klupe predvodio ser Alf Ramsey, a Tim sveta Čileanac Fernando Riera

Da navedemo i da su meč sudili: Davidson (Škotska), Mitchell (Irska) i King (Vels).

– Moram da priznam da mi je drago što sam bio učesnik jedinog takvog spektakla u istoriji svetskog fudbala. Kažem jedinog, jer je samo tada FIFA bila pokrovitelj meča, a svi drugi pre i kasnije su bili revijalnog karaktera. Poziv za Tim sveta sam zaslužio pre svega odličnim odbranama na svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, ali sam briljirao i na utakmici Štutgart – Partizan na Nekar stadionu, kada su domaćini otvarali reflektore, a imao sam sreću da je tom meču prisustvovao i ser Stelni Raus, predsednik FIFA i on je tada odlučio da ja činim sa Jašinom tandem golmana.

Na put sam krenuo potpuno sam,  ali mi  se pridružio dr Mihailo Andrejević, član borda FIFA. U Londonu sam proveo 5 nezaboravnih dana kao cimer sa Jašinom, koje ću pamtiti dok sam živ. Dobio sam i zlatan sat, koji sam nažalost izgubio u selidbama, a i dres u kome sam nastupao neko mi je otuđio, pa mi ostaju samo predivna sećanja – sa puno sete u očima ispričao nam je danas u trofejnoj sali legendarni Šole, koji je nosio kapitensku traku punih 7 godina.

Interesantna je priča kako je postao kapiten Partizana, a i to smo čuli od njega u današnjem prisećanju svih tih momenata iz njegove karijere.

– Igrali smo derbi protiv, mislim Dinama, i na tom meču se opraštao naš kapiten Bruno Belin. U jednom startu je bio neoprezan i napravio penal. Bilo mu je teško da se na taj način oprosti od crno-belog dresa i prišao mi je i šapnuo na uvo: Šole, molim te odbrani penal i predaću ti kapitensku traku. Tako i bi…Ja se bacim, skinem penal, a Bruno odmah skinu traku i uruči mi je, da bih je sledećih 7 godina nosio sa ponosom na ruci.

Eh lepih li vremena… Kako je tada bilo uživanje i privilegija posmatrati takve fudbalske veličine….Srećan sam što sam imao to zadovoljstvo…

Hroničar

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan