Bez reči

Nema boljeg osecaja,nego kad te zbivanja, u oblasti koju pratis,ostave bez reci i bez zelje za komentarom. Komentar obicno pisemo da bi porucili sta mi mislimo o necemu i kako to unaprediti.Ja danas nemam sta da porucim nasem klubu sem upucivanja cestitki. Mislim da su ostvarili maksimum moguceg za nase uslove i sve sto dalje budu uradili to je samo jos jedan plus. Sto se mene tice, navijam da urade jos mnogo toga, ali ne pritiskam ih i ne obavezujem.
Ima i onih koji komentare i novinarske tekstove pisu pokusavajuci tako zamrsiti konce koji se dobro odmotavaju.Prepoznajemo takve sasvim lako.Oni su nebitni i ,po mom miseljenju,na neki nacin korisni.
Uce na kako ne treba!!!
Jedna od veoma poucnih lekcija se upravo odvija u Srpskoj javnosti.Rec je o stanju nastalom posle prelaska Stojkovica u Partizan.Uh kakav se primitivizam razigrao.Navijaci,bajne legende,pojedini mediji…..utrkuju se ko ce bolje odslikati a bogami i nahuskati fanatizovane na ujdurmu raznih vrsta i oblika.
Pametni i dobronamerni radnici iz medija mogu nauciti kako da se izbegne fanaticno i prenisko poimanje desavanja u sportu.Pametni i dobronamerni ljubitelji sporta(bez obzira koji klub vole)mogu izvuci zakljucke o tome kako glupost razara ugled kluba i onih koji za njega navijaju.Namece se puno pitanja,ali ja bih izdvojio:
Da li postoji neko ko misli da su samo oni koji veruju u ono u sta on veruje,koji govore jezikom koji on govori,nose broj cipela koje on nosi,vole zabavu koju on voli,jedu lubenicu koju on najvise voli…..osobe koje jedino vrede i osobe koje ne smeju krociti iz tog miljea nigde drugde?Naravno da postoji.Postoji i to tu u nasem okruzenju.Zalosno je sto je to tako!!!
Mudar bi rekao: Kada naucim sve sto sam mogao ovde onda cu potraziti neke nove lekcije od onih koji mi ih umeju dati.Dakle,izaci cu iz ovog okruzenja,ostati prijatelj sa mojim poznanicima i upoznavati nove prijatelje i dalje sebe izgradjivati.Za ceo osvesceni deo planete je to normalno i to je formula zivota.Tu nema nista upereno protiv prijatelja i drugova sa kojima je do tada bio.Naprtiv, on je vizionar koji svima otvara novi prozor i on je lokomotiva koja, svima koji su ostali, daje energiju za pomak napred.
Onaj koji nije mudar,svom prijatelju koji ide dalje i izgradjuje se,….zamerice,zapretiti da to nije u redu,opomenuti ga da je izdajnik,zapretiti lincom,pa cak i smrcu.Kad to urade obicni ljudi,bez medijske slave onda je to ruzno,ali komentarisemo za takve da nisu prosveceni,da ne razumeju…..Ko njih slusa i cuje?
Ali kad na scenu stupi Uprava kluba i brise coveka iz evidencije kao da vise ne postoji….Kad slicne izjave daje fidbalska “legenda”(uz rec legenda moraju stajati istinski standardi za legendu) kluba,ne ostavljajuci ni najmanje prostora za razumnost,opravdanje….Onda ja vidim nesto neuobicajeno i veoma jadno.”Legenda” kluba Dusan Savic…pomalo je asistirao i Djajic daju energiju fanaticima i daju im zeleno svetlo za dalje ujdurme.
Ko vodi taj klub ja ne zelim da licitiram,ali stanje u tom klubu jasno pokazuje ko ga vodi.
Najlegendarniji medju njima Dragoslav Sekularac ipak daje zracak nade.Bravo Seki i veruj mi da i kad si me dovodio do ludila, kao tinajdzera,svojim igrama protiv kluba za koji sam navijao,ja sam te postovao.Ima nesto u coveku sto zraci i sto ga karakterise pa i kad ti je protivnik, postujes ga.Verovatno je to ta iskonska dobronamernost koja radi u ljudima dobrog soja i u trenutcima kad su vam i protivnici na sportskom polju.

Naravoucenije:

Sport ne trpi uskogrudost i fanatizama.Uskogrudi i fanatizovani ne vide daleko i ne slusajmo ih, a nedajmo im ni prostor za delovanje.
Kad neko pravi neki potez koji nije,sitinski nije,uperen ni protiv koga,on to cini radi toga sto je procenio da ce time napredovati.
Ostavimo ga i podrzimo ga.
Imacemo svi bolji uzitak i zadovoljstvo svih ce biti vece.

 

Autor: Milorad Vasković

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan