Kvalifikacije za Ligu šampiona 2013/14

 

Redovni posetioci oficijelnog klupskog sajta znaju da još od 2005. godine na ovom mestu mogu pravovremeno (a to znači već u mesecu maju) da dobiju prve pouzdane (i vrlo detaljne) informacije u vezi sa startom crno-belih u kvalifikacijama za evropska klupska takmičenja. I ove godine nastavljamo naravno sa tom praksom…Već 6. godinu zaredom crno-beli su Šampioni ove zemlje, što znači da će 6. put zaredom (a ukupno 11. put) biti i učesnici kvalifikacija za Ligu šampiona UEFA. Ove kvalifikacije se od leta 2009. igraju u dva ogranka, a njihov šematski prikaz možete videti u sledećem dokumentu (u njegovoj levoj polovini):

   Pristupna lista za LŠ i LE 2013/14

 

„CHAMPIONS QUALIFICATION“ = KVALIFIKACIJE ŠAMPIONA

Reč je o „žutom delu“ ovih kvalifikacija – isključivo on nas interesuje jer će Partizan nastupiti u njemu. U ovom ogranku kvalifikacija bi se, makar po gore priloženoj pristupnoj listi, u ukupno 4 kvalifikaciona kola („Q1“, „Q2“, „Q3“ i „PLAY OFF“), nadmetali šampioni onih država koje su na rang-listi UEFA plasirane od 13. do 53. mesta. Međutim, s obzirom da će u finalu LŠ 2012/13 igrati ekipe (nemački klubovi Bajern Minhen i Borusija Dortmund) koje su obe preko svog plasmana u nacionalnom šampionatu već obezbedile takmičenje po grupama LŠ 2013/14, šampion Danske (Kopenhagen) kao 13. zemlje na listi će biti „pošteđen“ igranja kvalifikacija, tj. već sad se plasirao za grupnu fazu LŠ 2013/14. To automatski znači da će APOEL, kao šampion Kipra (16. zemlja na listi), startovati tek u 3. kolu kvalifikacija („Q3“), odnosno da će šampioni Severne Irske i Luksemburga (48. i 49. zemlja na listi) startovati tek u „Q2“. Na ovaj način će se zadržati neophodan uslov da u svakom kvalifikacionom kolu postoji paran broj klubova učesnika, kao i da se kroz ove kvalifikacije na kraju dobije 5 klubova koji će se, uz 5 klubova iz onog drugog ogranka kvalifikacija („Non Champions Qualification“) koji nas ne interesuje, pridružiti grupi od 22 kluba koji su već sad direktno plasirani za grupnu fazu LŠ 2013/14.

  Šeširi za žreb Q1, Q2 i Q3 – update 22.05.2013.

 

NAPOMENE:

Najvažnija informacija za navijače Partizana u ovom trenutku glasi: Crno-beli će sigurno biti među nosiocima i u žrebu za „Q2“, a i u žrebu za „Q3“ (naravno ako uspešno prebrode prepreku u „Q2“) – bez obzira kakvi raspleti budu u trenutno 6 nacionalnih prvenstava u kojima zvanični šampion još uvek nije poznat.

– crnim slovima su označene ekipe koje su već zvanični šampioni svojih zemalja i kao takve su već sigurni učesnici kvalifikacija za LŠ 2013/14

– crvenim slovima su označene ekipe koje su trenutno vodeće u svojim nacionalnim šampionatima, ali još uvek nisu i „matematički“ overile svoje titule

– ČEŠKA: Viktorija Plzen (koeficijent 28,745) ima 5 bodova prednosti na Spartom iz Praga (koeficijent 29,245), 2 kola pre kraja prvenstva. Oba kluba imaju jači koeficijent od Partizanovog, tako da trenutna dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Češke ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

– POLJSKA: Legija (13,650) ima 5 bodova prednosti nad Lehom (23,650), 3 kola pre kraja prvenstva. Legija ima slabiji, dok Leh ima jači koeficijent od Partizanovog. Ukoliko bi Leh do kraja poljskog prvenstva prestigao Legiju i postao šampion, Partizan bi pao za jedno mesto, ali bi i pored toga ostao nosilac u žrebu i za „Q2“ i za „Q3“.

– BUGARSKA: Levski (11,950) ima 1 bod prednosti nad Ludogorecom (3,450), 1 kolo pre kraja prvenstva. Oba kluba imaju slabiji koeficijent od Partizanovog, ali je trenutna dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Bugarske bitna za crno-bele zato što bi Ludogorec već u „Q2“ mogao biti potencijalni rival crno-belih, dok Levski to nikako ne bi mogao da bude (bio bi nosilac u žrebu za „Q2“, baš kao što je to i Partizan).

– MAKEDONIJA: Vardar (2,050) ima 4 boda prednosti na Turnovom (1,050), 2 kola pre kraja prvenstva. Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Makedonije ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

– CRNA GORA: Sutjeska (1,300) ima 5 bodova prednosti na Budućnošću (3,550), 2 kola pre kraja prvenstva. Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Crne Gore ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

– ŠVAJCARSKA: Prvak Švajcarske startuje u kvalifikacijama tek u „Q3“. Bazel (59,785) ima 6 bodova prednosti nad Grashopersom (7,285), 3 kola pre kraja prvenstva. Bazel ima jači, dok Grashopers ima slabiji koeficijent od Partizanovog. Ukoliko bi Grashopers do kraja švajcarskog prvenstva prestigao Bazel i postao šampion, Partizan bi se u „Q3“ (ukoliko naravno prethodno uspešno prebrodi „Q2“) popeo za jedno mesto na listi nosilaca, u odnosu na trenutnu situaciju.

– žreb za „Q1“ i „Q2“ se održava istog dana

– žreb za „Q3“ se održava pre revanš mečeva u okviru „Q2“, tako da UEFA prilikom ovog žreba „pretpostavlja“ da će nosioci iz žreba za „Q2“ izboriti plasman u „Q3“, odnosno njihov koeficijent je relevantan kod pravljenja šešira nosilaca i „nenosilaca“ za žreb „Q3“

KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q2“: Lista 17 potencijalnih protivnika objektivno ne sadrži klubove od kojih bi crno-beli trebalo previše da zaziru u fudbalskom smislu. U „čisto“ fudbalskom smislu bi najtežu prepreku crno-belima sigurno predstavljao mađarski šampion Đer, dok bi najlakši protivnici objektivno bili šampion San Marina, Luksemburga, Malte…Koristimo priliku da podsetimo da se kvalifikacije igraju usred leta (koja su poslednjih godina baš vrela u nekim evropskim regionima, a i na azijskom kontinentu sa kojeg, paradoksalno, takođe stižu neki učesnici kvalifikacija za LŠ) i zbog toga bi, sa aspekta „geografije“, bilo dobro izbeći daleka putovanja na Istok (naprimer u Kazahstan, pa i u Gruziju), gde osim visokih temperatura vlada i ogromna vlažnost vazduha…Osim „geografije“, imamo nažalost i aspekt „politike“, tako da smatramo da bi bilo dobro izbeći i putovanja u zemlje u okruženju (BIH, Makedonija, Crna Gora) jer u tim državama, osim velike armije navijača Partizana, postoji i znatan broj onih koji ne vole naš klub, koji mu ne žele dobro i koji bi realno mogli da se služe svakakvim provokacijama i da ih usmeravaju i na naš klub, a i na naše navijače. Sve u svemu, poželimo Partizanu da u „Q2“ poseti San Marino, Luksemburg ili Maltu naprimer, a ako već mora da putuje negde dalje – neka to onda bude putovanje naprimer na britansko Ostrvo (u Vels, Republiku Irsku ili u Severnu Irsku).

KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q3“: Ovo kvalifikaciono kolo predstavlja već jednu ozbiljnu fudbalsku „zavrzlamu“ u poređenju sa „Q2“, bez obzira što će Partizan (ako prethodno eliminiše rivala u „Q2“, što svi navijači očekuju) u „Q3“ sigurno biti među 10 nosilaca u žrebu. Bugarski Levski (ako postane šampion svoje zemlje, a velike su šanse da će postati), slovenački Maribor, slovački Slovan, ili naprimer izraelski Makabi Tel Aviv – to su 2013. godine ozbiljni rivali za bilo kog srpskog predstavnika, pa čak i za 6-strukog uzastopnog šampiona Srbije! To pre 10, 15 ili 20 godina nije bilo tako, danas to nažalost jeste tako i toga svi moramo biti svesni. Za nijansu slabije deluju moldavski Šerif, švedski Elfsborg, ili norveški Molde, možda za još jednu nijansu slabije finski Helsinki, litvanski Ekranas ili naš skorašnji znanac azerbejdžanski Nefči, ali…setimo se svi mučenja crno-belih upravo protiv Nefčija prethodne jeseni (0:0 u Beogradu i 1:1 u Bakuu) u okviru grupnog takmičenja u Ligi Evrope, pa će i samo to biti dovoljno da u „Q3“ svaki potencijalni rival bude najozbiljnije moguće shvaćen.

Ukoliko bi Partizan uspešno pregrmeo „Q2“ i „Q3“ – imao bi obezbeđeno minimum učešće u Ligi Evrope, a za 5 mesta u Ligi šampiona bi se borio, zajedno sa preostalih 9 pobednika „Q3“, u tzv. plej ofu („PLAY OFF“). Da li bi crno-beli u tom plej ofu bili među nosiocima (među prvih 5 ekipa po snazi koeficijenta) – to je u ovom trenutku neizvesno i biće neizvesno sve dok se ne završi „Q3“. Naime, žreb za plej of se održava 09.08.2013, dakle tek nakon odigravanja revanš mečeva „Q3“, tako da će se 5 nosilaca i 5 „nenosilaca“ u žrebu plej ofa znati tek onda kad budu poznata imena 10 klubova koji će igrati taj plej of. Utakmice plej ofa su inače na programu 20/21.08.2013. (prvi mečevi), odnosno 27/28.08.2013. (revanš mečevi).

  Termini žrebova i mečeva LŠ 2013/14

 

Sledeći (2.) deo našeg serijala ćemo objaviti naredne srede, 29.05.2013, kada ćemo „update“-ovati stanje u nacionalnim prvenstvima onih zemalja čiji su šampioni još uvek neizvesni, odnosno time i sastav šešira za gore navedene žrebove kvalifikacija za LŠ 2013/14.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan