Debi Tomaševića u crno-belom dresu

Letošnje pojačanje Partizana, Pljevljak Žarko Tomašević (22.2.1990.), odigrao je svoju prvu zvaničnu utakmicu za prvi tim crno-belih protiv Sevastopolja, iako je počeo da igra u Partizanu još u mlađim kategorijama došavši iz barskog Mornara. Trener mu je tada bio Vanja Radinović, a sa njim u generaciji su bili Miljković, Stefan Šćepović…

Međutim, neposredno po njegovom dolasku u Partizan razdvojili su seSrbija i Crna gora i silom propisa pošto je bio maloletan, nije mogao da bude registrovan za Partizan, pa je celu godinu trenirao sa crno-belima bez prava da odigra zvaničnu utakmicu. Uspeo je konačno i da zaigra u omladincima, ali nije uspeo da ‘dođe’ makar do stipendijskog ugovora i Teleoptika, pa je 2008. godine uzeo papire i otisnuo se u Portugal, odakle je dobio dobru ponudu. Počeo je u omladincima Nacionala, a onda je posle samo tri utakmice prekomandovan u prvi tim.

Šta je za tebe tako mladog značilo igranje u jakom prvenstvu kao što je portugalsko?

– Počeo sam rano sa 19 godina, igrao konstantno, počeli su zatim da se menjaju treneri, pa nisam igrao redovno, ali sam u tom periodu ušao u mladu reprezentaciju Crne Gore. To mi je dosta pomoglo, a imali smo i dobrog trenera u Portugalu, koji me je mnogo čemu naučio. Tu je bio i naš trener, kasnije i direktor kluba Jokanović (bivši igrač Zemuna), koji mi je pomogao da ‘očistim’ papire i prosledio me je u Uniao de Madeiru, gde sam igrao sve vreme sve do minulog leta, kada me je povreda izbacila iz tima.

O kakvoj se povredi radilo?

– Kada vam kažem da sam povredu zaradio dok sam bio kući igrajući mali fudbal nećete mi verovati. Povredio sam meniskus kolena tokom avgusta prošlog leta i odmah otišao na operaciju, pa je pitanje moga statusa došlo u pitanje. Nudili su mi da ostanem u Portugalu, izlečim se i igram ili da me pošalju u neki drugi klub, ali ja sam dobio ponudu Partizana i odmah sam odlučio da se vratim u moj klub. Moram da se zahvalim ljudima iz kluba, jer retko ko bi angažovao povređenog igrača, kao što je uradio Partizan. Dogovorili smo se da se polako oporavljam do januara, polako ulazim u trenažni proces i da ću onda dobiti priliku da se dokažem postepeno.

Dočekao si juče i da odigraš prvu utakmicu u dresu Partizana?

– Pošto sam došao povređen, prva dva meseca sam se oporavljao, a kad sam bio potpuno fit, zbog zgusnutog kalendara, klub nije igrao prijateljske utakmice, pa nisam ni dobio priliku da debitujem u crno-belom dresu.

Može se reći da ti je debi bio sasvim uspešan, po ocenama svih koji su posmatrali meč sa Sevastopoljom, pa me zanima da li se nadaš mestu štopera u prvih jedanaest?

– Bilo bi dobro da bude tako. Ima nas već četvorica, na klubu je da odluči da li je potrebna dodatna konkurencija.

Pokazao si na jučerašnjem meču sigurnost u reakcijama, pa je logično pitanje da li je to posledica igranja u inostranstvu gde si stekao iskustvo ili je to naučeno u školi Partizana?

– Pre dolaska u Partizan igrao sam levog beka, a kada sam došao među crno-bele prekomandovan sam na štopera i na toj poziciji  sam odigrao sve mečeve i u inostranstvu. Ti mečevi  su mi doneli dosta iskustva i smirenosti, pošto sam igrao protiv jakih klubova kao što su Porto, Benfika, Sporting, a igrao sam i ligu Evrope sa Nacionalom. Osnovu sam ‘pokupio’ u mlađim kategorijama, a iskustvo stekao u Portugaliji.

Da li ti je posle 6 meseci boravka među crno-belima potrebno još vremena za adaptaciju ili misliš da si spreman da uđeš u prvih jedanaest?

– Ja sam spreman, dobro sam radio i na treneru je da odluči ko će igrati. Ja sam levi štoper, a na tom mestu je Ivanov neprikosnoven. No, boriću se da se dočepam mesta startera, ali ipak je najvažnije da mi guramo na proleće i pobeđujemo redom, jer smo svesni da je za nas svako od 15 prolećnih kola kao finale Lige šampiona. Mi jesmo mlada ekipa, ali smo po kvalitetu najbolji u ligi i ubeđen sam da ćemo osvojiti novu titulu.

Žarko Tomašević, momak koji obećava. Zasada je skroman i tih, na treninzima ga ne ‘čujete’, ali neće biti iznenađenje ako se ‘ugura’ među štopere, pa makar i kao alternativa standardnim Ostojiću i Ivanovu.

Tomašević je odigrao 20 utakmica za mladu selekciju Crne Gore, a dva puta je poneo i dres najbolje selekcije ‘Đetića’.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan