Branko Ružić: Stanojević je sebi pravio marketing pominjući me, titule govore u moje ime

Potpredsednik Partizana je odgovorio na pitanja čitalaca MOZZART Sporta o: finansijskoj situaciji u Humskoj, kašnjenju plata, Draganu Đuriću, prodaji igrača, Faliju Ramadaniju, sukobu navijača, Aleksandru Stanojeviću…

 

Pet uzastopnih titula u domaćem prvenstvu, ali i veoma bledi „izleti“ u Evropu FK Partizan, kao i porazi u četiri vezana večita derbija obeleželi su poslednje crno-bele sezone. Navijači, zapravo deo navijača, žele promene, ali klub i pored nedavno otkrivenih finansijskih problema nastavlja da dominira u Srbiji.

Zato nas nije iznenadilo što ste za Branka Ružića imali pregršt pitanja koja su stizala preko mejla 1na1@mozzartbet.com, na portal mozzartsport.com i putem naših Fejsbuk (facebook.com/Mozzartbet) i Tviter (twitter.com/MozzartSport) stranica.

Naš, to jest vaš gost nije se krio iza funkcije ili društvenog uticaja, već je odgovorio na sva pitanja, pa i ona najškakljivija. Pa da počnemo…

Kako je moguće da FK Partizan ne može da dovede jednog ili dva igrača ekstraklase za naše uslove (kao što je bio Moreira) i s nepresušnim izvorom talenata iz Teleoptika sastavi tim za respekt koji može da savlada bar Nefči, Tromse i slične? Da li je moguće da nemamo sponzora već godinama iako smo prvi na tabeli isto toliko? Čiji je to posao i osećate li odgovornost? (Uroš, mozzartsport.com)
„Svako nosi svoj deo odgovornosti u jednom ozbiljnom klubu kakav je FK Partizan. Ono što je intencija rukovodstva i sportskog sektora od momenta kada smo vratili legende u klub, Mocu Vukotića, Ljubišu Tumbakovića i šefa struke Vermezovića, to je da afirmišemo ono što je najdragocenije u fudbalskom klubu Partizan – izdanke naše omladinske škole. Naravno da ćemo u skladu sa finansijskim mogućnostima gledati da ukoliko se na tržištu pojavi neko ime koje može doneti prevagu, poput Moreire, Tejga ili Klea, koji je eksplodirao u pravom momentu i doneo Partizanu, odnosno svima nama veliku radost, posegnuti za jednim takvim igračem“,
odgovara Ružić.

Kako objašnjavate to da FK Partizan, iako prodaje igrače za velike pare i dobija finansijske nagrade od UEFA svake godine, ulazi uvek u novu sezonu sve slabiji? (Toma, mozzartsport.com)
„Ne bih rekao da Partizan ulazi svake godine sve slabiji. Mislim da smo upravo tim strpljenjem i željom da sačekamo da naša, Partizanova deca sazru u igračkom smislu pokazali da Partizan ima potencijal i budućnost. Surova realnost je to da ukoliko želite da igrate važnu ulogu na evropskoj sceni, onda je zaista potrebno mnogo više novca kako biste mogli da parirate prosečnim ili osrednjim klubovima evropske klase“.

Po kom osnovu se postaje član Uprave FK Partizan? Dokle će se ova garnitura zadržati u klubu? (Luka, mozzartsport.com).
„Smatram da je prirodno da se, kao u svakom uređenom klubu i u skladu sa unutrašnjim aktima, izbori sprovode u skladu sa procedurom. Meni lično je čast i privilegija, siguran sam i svima drugima da budemo u upravi Partizana, kao što je čast i privilegija svakom igraču da igra u Partizanu ili treneru da trenira Partizan, kao i sportskom direktoru da vodi sportski sektor kluba. Mislim da je samo razlika među nama ta što mi koji ulazimo u Upravu nosimo sa sobom mnogo veći nivo odgovornosti prema javnosti i prema opštem društvenom interesu, a i zbog toga što postoje razne predrasude u vezi sa onima koji se nalaze u upravama klubova“.

Kako je moguće da u Partizanu bivši igrači stalno napuštaju klub poslednjih godina, a političari u upravi su nezamenljivi? Da li to znači da Srbija ima kvalitetnije političare i privrednike od sportista? (Markec, mozzartsport.com)
„Mislim da tu mora da postoji simbioza. Legende našeg kluba su naravno uvek dobrodošle. Ja lično nikada nisam bio protiv toga i u korektnim sam odnosima sa svima. Sa druge strane, ne može isključiva referenca za nekoga ko želi da bude dobar sportski radnik da bude ta da je bio dobar bivši fudbaler, niti je referenca da je neko dobar privrednik ili političar potrebna da bi ušao u Upravu. Ja sebe ne računam u političare u fudbalskom klubu Partizan. Želim da pružim doprinos. Možda je to skromno, ali dok prepoznajem da mogu to da uradim, naravno biću tu. Mislim da u funkcionisanju i unapređenju kluba treba da učestvuju oni iz svih društvenih sfera koji su zaljubljenici u svoj fudbalski klub“.

Da li ste u Partizanu zato što ga volite ili zbog svojih uskoličnih interesa? Molim vas odgovorite mi najiskrenije iz poštovanja prema ogromnom broju navijača kojima je crno-belo u srcu i koji dele moje mišljenje. (Saša, mozzartsport.com)
“Ja ne znam koje je vaše mišljenje, ali ja sam takođe član te armije navijača kojima je crno-belo u srcu i naravno da nikada nisam niti ću biti neko ko razmišlja kroz lične interese. To je stvar etike, domaćeg vaspitanja i nečega što se ne može materijalno iskazati, a to je ljubav“.

Razumem da postoje poslovne tajne, ali zašto u Partizanu baš ništa nije transparentno? Za koliko su prodati Nastasić i Stefan Savić i koliki su procenti išli kome? (Marko, mozzartsport.com)
Ono što je činjenica to je da je u Partizanu sve vrlo transparentno. Postoje nadležni državni organi kojima dostavljamo sve podatke. Da nije transparentno, ne bismo, nažalost, sada imali problem s rešavanjem naših poreskih obaveza, upravo zbog toga što sve radimo u skladu sa zakonom. Zbog objektivnih okolnosti smo došli u problem i taj poreski dug ćemo servisirati nakon donošenja novog poreskog zakona koji umnogome može da pomogne sportskim kolektivima, kako Partizanu, tako i Zvezdi i nekim drugim klubovima. Što se tiče Stefana Savića, ugovor je bio takav da je 40 odsto od transfera išlo prethodnom klubu, a vrednost je bila 7.000.000 evra. Mislim da je to sve dobro poznato javnosti i da nema potrebe da se od toga pravi bilo kakva mistifikacija. Nastasić je prodat 2010. godine za 2.100.000 evra. Iz Partizana je otišao godinu dana kasnije kada je napunio 18 godina, odnosno postao punoletan, kao fudbaler Teleoptika“.

Da li je Uprava svesna da je toliko oterala navijače od kluba da je protiv Intera jedva bilo 20.000 ljudi u Humskoj? (Stefan, mozzartsport.com)
„Lično sam bio prezadovoljan navijanjem na toj utakmici. Igrački smo pokazali da imamo potencijal, kao po pravilu smo napravili manju grešku koja nas je kasnije verovatno koštala boljeg rezultata. U svakom slučaju, bilo bi mi draže da je stadion bio dupke pun. Nedostajalo je pet-šest hiljada, ali meni je atmosfera bila za pamćenje“.

Kakvu perspektivu ima Partizan ako nastavite da prodajete najbolje igrače za silne milione, a klub nema para ni za struju? (Petar, mozzartsport.com)
„Pravi se velika fama oko toga da se igrači prodaju za neke impozantne sume novca. Mislim da svi verni navijači Partizana imaju tu sferu iracionalnog, jer ih „zaslepljuje“ ljubav prema klubu i, naravno, ne vide šumu od drveća. Svaki realan trošak je vrlo egzaktan. Svaki verni navijač Partizana mora da zna šta su fiksni troškovi Fudbalskog kluba Partizan, sportskog centra Teleoptik, moraju da znaju činjenicu da platni fond na mesečnom nivou za stručni štab, igrače, za zaposlene u klubu, sportsko društvo, stipendije, prelazi sumu od 600.000 evra. Pomnožite to sa 12 meseci, pomnožite sve rente koje se plaćaju za stanove, ne samo igračima prvog tima, već i igračima mlađih kategorija… Dodajte tu i investicije na stadionu poslednjih godina, koje praktično niko i ne pominje niti ih vidi, komunalne troškove koji su u skladu s realnim cenama u Srbiji… Svako ko misli da se tu zgrću neki milioni mora ovo da ima u vidu ukoliko želi da na jedan kvalifikovan način o tome govori“.

Kada će uprava poraditi na problemu da je Partizan na crnoj listi UEFA zbog dugovanja prema drugim klubovima? Zbog čega igrači ne primaju plate, ukoliko se kaže iz kluba da je Partizan finansijski stabilan? (Grobar, Novi sad, mozzartsport.com)
Ponoviću da je Partizan finansijski najstabilniji, ali se ne može poreći činjenica da su i svi sportski kolektivi u problemima kao i privreda, država i društvo u celini. Ono što je činjenica to je da smo imali jedno neplanirano kašnjenje u isplati plata igračima, stručnom štabu i zaposlenima pred kraj polusezone. To smo rešili u petak. Mislim da ćemo taj zaostatak nadoknaditi tokom januara tj. do kraja priprema. Ono što je takođe važno, to je da čitava javnost u Srbiji sagleda koliki su ugovori u klubovima u Srbiji, a koliki u Partizanu. Napravljena je po meni jedna strateška greška. Nekada se u Partizan dolazilo radi afirmacije i kasnijeg odlaska u neki jači evropski klub. Niko nije dolazio u Partizan da bi zaradio. Napravljen je revolucionarni zaokret na srpskom fudbalskom tržištu gde se zbog raznih želja, legitimnih ili ne, menadžera, ovih ili onih cena određenih igrača koji su za Evropu možda prosečni, multiplikuje i dolazimo do toga da se na domaćem tržištu igrači plaćaju više od onoga što zaista vrede“.

Mnogo je bilo priče oko dugovanja, govorilo se o štrajku, kašnjenju na trening pred poslednju utakmicu ove godine protiv Rubina. Kažite nam istinu o tome? (Bojan, mozzartsport.com)
“Naravno da štrajka nije bilo. Bio je to redovan sastanak pred trening na kojem je bio sportski direktor Ljubiša Tumbaković. Naravno da kapiten i oni koje on predstavlja imaju pravo da iznesu, kao i svaki put do sada, određeni nivo zabrinutosti. To su momci koji žive od tih sredstava, naročito mlađi igrači kojima su ugovori zaista dosta niži u odnosu na neke starije. Oni žele po završetku polusezone da imaju svoj zarađen novac da mogu da se pripreme za novogodišnje praznike, da izađu sa devojkom ili da budu sa porodicama. Održali smo s njima redovan sastanak pred utakmicu s Rubinom, rekli da ćemo rešiti problem, predstavili hodogram isplate tih zaostalih primanja i premija. Prva stvar koju smo rekli jeste da ćemo regulistati sve do 15. decembra, što smo i učinili. Kod nas u upravi zaista nikada nije bilo problema u tom delu da ćemo realizovati ono što smo kazali.

Kakvi su Partizanovi planovi za zimski prelazni rok? (Marko, Zrenjanin, mozzartsport.com, slično pitanje je postavio i Dušan preko portala, interesovao ga je i budžet)
“Ja sam uveren da je dolaskom Ljubiše Tumbakovića u dobroj meri unapređen skautning. Problem pojačanja smo relaksirali činjenicom da imamo zaista odlične izdanke iz omladinskog pogona. Uveren sam da će, ukoliko se ukaže mogućnost i potreba, u prelaznom roku biti doveden neko od igrača, ali će to biti isključivo neko ko bi mogao omogućiti određenu prevagu. To umnogome zavisi i od eventualne prodaje nekog od fudbalera. Ja ne bih licitirao o tome, to je zaista stvar sportskog direktora koji na tome radi već mesecima. Armija navijača i uopšte javnost Srbije će biti obaveštena kada za to bude vreme.

Za koliko novca je Babović otišao u Saragosu? Da li je otišao kao slobodan igrač? (Pionir, mozzartsport.com)
Babović je došao kao slobodan igrač i u istom statusu je napustio klub, i to zbog atmosfere koja je mogla negativno da mu se odrazi na karijeru”

Dokle će za sve u Partizanu večito biti kriv sportski sektor? (Milutin, Prokuplje, mozzartsport.com)
“Ja ne bih rekao da krivica bilo kada i bilo čija može da postoji. Postoji isključivo odgovornost za onaj delokrug rada za koji je zadužen sportski sektor, Uprava i igrači. Mislim da tu nema razmimoilaženja. Postoji simbioza, naravno, ima ponekad i nesuglasica. To se rešava u okviru porodice, jer sportski sektor postoji zbog toga da se oni koji nisu u sportskom sektoru ne bi bavili temama koje nisu u njihovom domenu. Ne mogu ja o tome da govorim, mogu laički i navijački, ali ne mogu da govorim stručno ni o taktici, ni o igračima, ni o kvalitetu, poziciji, ko treba da igra…”

Iskreno odgovorite – šta mislite o radu Dragana Đurića i koliko ga savetujete? Da li prihvata vaše sugestije? (Mare, mozzartsport.com)
“Nije potrebno na taj način biti orijentisan prema funkcionisanju bilo kog kluba. Uprava funkcioniše i donosi odluke razmenom mišljenja. Nemam potrebu da bilo koga savetujem, niti sam savetnik bilo kome. Saradnja svih nas u Upravi kluba je odlična. Odlična toliko koliko je potrebno za funkcionisanje jednog ozbiljnog kluba kakav je Partizan, bez obzira na to u kakvim okolnostima Partizan funkcioniše. Toliko je ozbiljna da smo postigli te, našaliću se „skromne“ rezultate u poslednjih pet godina”.

Da li je normalno da predsednik kluba koji ne vodi dobro svoje firme, koji ne može da sastavi dve prostoproširene rečenice i koji napušta stadion pre kraja utakmice bude predsednik Partizana? (Nemanja, mozzartsport.com)
“Ne bih voleo da budem maliciozan kao gospodin koji je postavio pitanje. Referenca ili reper za funkcionisanje bilo kog privrednog društva ili kompanije, u vremenu sveopšte krize, mora da bude drugačija od toga što je gospodin naveo. Jer Upravni odbor ili Uprava kluba se sastoji od mnogo ljudi. Svi pokazuju požrtvovanost, odvajaju vreme da taj klub funkcioniše… To bi bilo isto kao kada biste sada vezivali moju političku pripadnost i naš izborni rezultat u SPS-u sa uspešnošću funkcionisanja fudbalskog kluba Partizan. Ne znam zbog čega se tolika pompa podigla i zbog tog odlaska sa stadiona? Meni se isto nedavno dogodilo da odem ranije, mislim da je to bilo na utakmici Partizan – Inter. Otišao sam zbog toga što sam morao da odvedem sina kući jer je bilo kasno. Ukoliko je to toliko traumatično za one kojima to smeta, ja im se zaista izvinjavam”.

Zašto ste posle izjave Nebojše Čovića o Tuđmanu reagovali vi, a ne predsednik Đurić? Zašto se taj čovek nikada ne oglašava u situacijama kada prvi čovek kluba to jednostavno mora da uradi? (Milojko, mozzartsport.com)
“Odreagovao sam pre svega želeći da zaštitim dignitet svih navijača, navijača Partizana, ali i iskrenih navijača Crvene zvezde. Da odreagujem na tendenciju jednog blagog puzajućeg šovinizma koji nama nikada nije bio svojstven kao narodu. Čuli smo kasnije da je gospodin Čović izjavio da mi ne razumemo šalu. Ja takvu šalu nikada neću razumeti, a on može slobodno da nastavi da se šali. Mislim da nije ništa sporno u tome da potpredsednik kluba odreaguje. Oni koji su ponekad tendenciozni uglavnom kritikuju kada gdin Đurić izađe u javnost. Nisam više siguran da li im sada odgovara da se pojavi u javnosti li ne. Mislim da nije poenta da se o svakoj temi uvek očekuje da upravo predsednik Fudbalskog kluba Partizan izađe u javnost, jer ne vidim da je to slučaj u nekim drugim klubovima. Dakle, svi oni koji imaju legitimitet i legalitet u klubu imaju pravo da iznesu stav kluba. Ovo je bio moj lični stav, ali i stav kluba. Mislim da je to bila naša obaveza”.

Da li možete da prepričate šta se tačno dogodilo na večitom derbiju kada je u vašem prisustvu Radojica Božović napao Dragana Đurića? (Sima, mozzartsport.com)
“Moram reći da je to za mene zatvorena stranica. Mi smo okrenuti budućnosti. Želimo zaista, a i pokazali smo spremnost za iskrenu saradnju sa Crvenom zvezdom. Smatramo da su i Partizan i Crvena zvezda nacionalni brendovi i taj ispad želim da podvedem pod prošlost Crvene zvezde”.

Zašto je Partizan toliko tesno povezan sa menadžerom Falijem Ramadanijem? (Sloba, mozzartsport.com)
“Dotičnog gospodina ne poznajem, ne poznajem menadžere generalno, niti ostvarujem kontakte. Mislim da je stvar i države i društva, ali naravno i normativnog okvira koji nameću i FIFA i UEFA kako preduprediti da mlada deca od 13-14 ili 15 godina ne budu praktično u službi menadžeru. Ne govorim sada konkretno o pomenutom menadžeru, već uopšte. Uspešnost agencije dotičnog menadžera možda se meri činjenicom da je oko 20. mesta u svetu. Ne znam, ali vodeći se tim podatkom stvaram laičko mišljenje da ako u tom svetu koji je uređen jasnim normativnim aktima zauzmete solidno mesto, ne znam zbog čega bi bilo kom klubu onda smetala saradnja ukoliko se ispostavi da su ugovorne obaveze ispoštovane i zaštićen interes kluba. Po meni je to najvažnije, ali je to ipak delokrug rada koji nije u mom domenu”.

Zašto je Partizan pustio da na poluvremenu poslednjeg derbija određeni ljudi prete igračima Partizana i njihovim porodicama ukoliko ne puste Zvezdu u derbiju? To mi je preneo lično jedan prvotimac Partizana, možete da se raspitate u klubu (Ognjen, mozzartsport.com. Slično pitanje je imao i Ivan preko portala: – Zašto niste poveli privatno obezbeđenje na Marakanu na poslednji derbi, nego ste dozvolili da razni ljudi ulaze u našu svlačionicu i uteruju strah u kosti našim igračima? Zašto je poluvremene na Marakani trajalo 25 minuta?)

”Nemamo manir da vodimo privatno obezbeđenje, Partizan to nikada nije radio, ni u pratnji nekoga iz Uprave ni u pratnji fudbalera. Kako će se neko domaćinski ili ne domaćinski odnositi pred bilo koju utakmicu to je stvar domaćina. Zaista ne znam za ovo da je neko od prvotimaca imao neku neprijatnost. Ukoliko taj prvotimac ima nešto da kaže, mislim da je mogao da nam se obrati, pre svega onima koji su nadležni za sportski sektor, a to je sportski direktor i šef struke. Ja takva saznanja nemam”.

Do kada planirate da budete u Partizanu i da li biste ostali u Partizanu ukoliko se dogode određene promene u upravi? (Lazar, mozzartsport.com)
“Pre svega, to ne sagledavam na taj način, jer ja pre svega želim da pomognem. Rekao sam da mi je čast i prvilegija da budem u klubu. Postoje izborne procedure koje su definisane i, naravno, postoji mandat koji je takođe definisan u skladu sa našim internim aktima. Mislim da je važno da mi svoju misiju završimo uspešno. Siguran sam da ću kada se taj mandat završi biti uz Partizan, možda ne na tako visokom mestu. Uvek je u Partizanu bilo mesta za nove ljude i biće i ubuduće. Sigurno ću biti uz Partizan i pomagaću mu, nalazio se spolja ili unutra. To je totalno nebitno. Navijaću za Partizan i to je jedino što je meni lično važno”.

Kako komentarišete katastrofalnu posetu u Humskoj? Šta mislite o sukobu navijača koji već dugo uništava Partizanov „jug“? (Radovan Martinović, Požega, mozzartsport.com)
“To zaista jeste fenomen. Kada pored toliko uspeha, pre svega na domaćoj sceni i naravno nekih evropskih iskoraka, doduše bez nekog velikog rezultatskog uspeha, imamo tu situaciju, potrebna je posebna analiza. Uopšte se ne osećam tako da bih kritikovao nekog ko želi da iznese nezadovoljstvo na stadionu, ali ono čega se sećam kada sam kao klinac išao na „jug“, kasnije na „istok“ kada su mi obaveze dozvoljavale, jeste da je i u pobedi i u porazu „jug“ bio jedinstven. Partizanovi navijači su bili najvaterniji, navijali su za klub. Navijao je čitav stadion. Ne vidim razloga da sada kada neki igrač napravi neku malu grešku ili kada Partizan, ne daj bože, primi gol odmah počnu zvižduci. Odmah jedan deo navijača krene orkestrirano da peva protiv Uprave, što je naravno legitimno, a meni je čak i simpatično.

Zašto uprava ima problem da na stadion pusti navijače koji skandiraju protiv nje? Zar ovo nije demokratsko doba gde svako može da izrazi svoje mišljenje? Zašto je klub podneo krivične prijave protiv pripadnika navijačke grupe Zabranjeni kada su oni pre više od godinu dana došli u Zemunelo da bodre igrače na treningu? (Parazit, mozzartsport.com)
“To nije tačno, niti želim da se prave bilo kakve mistifikacije. Niti sam uveren da je dobar način da kada se trening održava, a da nema nekog prethodnog dogovora sa stručnim štabom, bilo ko pojavljuje, pa i navijači koji žele da pruže podršku. Tadašnja dešavanja dovoljno govore o potrebi da se možda iznese neki stav koji nema veze s bodrenjem igrača na treningu”.

Koliko često nedeljno igrate rekreativno fudbal? (Lazar N, mozzartsport.com)
“Nažalost, ne igram rekreativno fudbal već dve ili tri godine. Odlazim ponekad u teretanu. Mnogo obaveza me prosto sprečava da se rekreativno bavim sportom. Ranije sam igrao tenis, ali i to je retko. Odigram ponekad i fudbal, mada zaista vremena za rekreaciju imam malo da bih se redovno time bavio”.

Da li kao Žarkovac znate zašto naselje Žarkovo nosi to ime? (Nemanja, mozzartsport.com)
“U Žarkovo sam se doselio 2006. godine, inače sam s Voždovca, tako da nisam ulazio u istorijat Žarkova”.

Smatram da ste jedan od najkvalitetnijih ljudi u rukovodstvu Partizana i uopšte u srpskoj politici. Možete li mi reći da li odgovorni ljudi u klubu imaju viziju šta bi trebalo uraditi da Partizan osim dominacije u Srbiji napravi nešto i na međunarodnom planu, pošto sam jedan od retkih ljudi koji smatra da to nije nemoguće? (Srđan Janjić, mozzartsport.com)
“Mislim da je to jedan sistemski pristup države, društva, legendi kluba, bivših igrača, navijača, sadašnje Uprave, nekih budućih, kao i ranijih. Ukoliko želimo kontinuirano da budemo prisutni u Evropi, mislim da je važno da imamo u glavi činjenicu da mnogo osrednjih timova u Evropi (ne bih da ovo sada shvati bilo ko pogrešno), ali recimo Rozenborg ili neki drugi klubovi imaju daleko veće budžete od Partizana. Sećam se da je ranije postojala zabrana da do određene starosne granice, najpre do 28, onda i do 25, naši fudbaleri odlaze u inostranstvo. To više nije moguće. FIFA i UEFA su planetarne institucije i ta pravila se moraju poštovati. Zbog toga mnogi klubovi, ne samo Partizan i Zvezda, već i svi klubovi u regionu dolaze u tu poziciju. Naravno, postoji još jedna mogućnost koju treba razraditi sa UEFA, a to je regionalna liga koja bi sa sobom donosila i veće sponzorske ugovore i novac od TV prava. Poređenja radi, na Kipru svaki klub na nivou nacionalne lige godišnje ima 1.000.000 evra od TV prava. Onda možete da vidite gde je Srbija u odnosu na ostale lige…

Da li Partizan ili Zvezda mogu da idu primerom BATE Borisova koji poslednjih godina ostvaruje zavidne rezultate? (Milan, mozzartsport.com)
“Naravno da sam upoznat s time, ali prvo morate da znate sve društvene i političke okolnosti u Belorusiji. Takođe je vrlo važno i to ko stoji iza fudbalskog kluba BATE Borisov, koji je to privredni gigant i koja je direktna asistencija države. Pogledajte samo kod nas u komšiluku još jednu situaciju. Nije neskromno reći, dva kluba koja su u poslednjoj deceniji igrala donekle neku ulogu u Evropi su Dinamo iz Zagreba i Partizan, ali grad Zagreb pomaže taj klub s više miliona evra. Tu mogućnost Partizan nema. Naravno da je potrebno napraviti jedan održivi model i da se prosto nađu izvori prihoda od sponzora koji su zaintresovani. Svaki sponzor je zainteresovan isključivo ukoliko ima komercijalni efekat i dovodi do podizanja svojih poslovnih rezultata”.

Koliko pratite društvene mreže i internet? Na njima možete mnogo toga da saznate o mišljenju navijača Partizana o Upravi (Boban Šestić, mozzartsport.com)
“Da budem iskren, nemam mnogo vremena. Ponekad mi se zalomi da pročitam dosta stvari. Ono što je najvažnije, svaka kritika, bila ona utemeljena ili ne, od strane iskrenog navijača nikad za mene nije bila problematična. Vidim da postoji dosta nepoznavanja činjenica, dosta stvari koje su bazirane na maksimi „hiljadu puta izgovorena laž, postaje istina“ i stvara se trend da se veruje u nešto što nije ni provereno. Mislim da svi ti koji kritikuju, i u manjoj meri hvale funkcionisanje Fudbalskog kluba Partizan, imaju jedan zajednički imenitelj, a to je ljubav prema Partizanu”.

Kad se govori o lažima i o istinama, mnogo se u poslednje vreme pominju dugovi, pre svega u Zvezdi, ali i u Partizanu. Šta o tome mislite? Radna grupa u Zvezdi je iznela određene činjenice, za Partizan se i dalje vezuju misterije… (Slavko, mozzartsport.com)
“Želim Zvezdi da bude uspešna u pronalaženju rešenja za sanaciju svih problema, međutim, ono što ne želim jeste da fudbalski klub Partizan bude refleksija problema u Crvenoj zvezdi. Partizanovi dugovi su transparentni, kao i Partizanova potraživanja. Ponavljam, veoma je teška situacija u privredi i u društvu, socijalno i ekonomski. Partizan još funkcioniše na jednom održivom nivou, nadam se da ćemo unaprediti to funkcionisanje, nadam se da ćemo rezultatski nastaviti ovaj pohod i na domaćoj sceni, a verujem da ćemo iduće godine ostaviti malo bolji trag u Evropi. U svakom slučaju, sve ono što praktično jeste problem za sport u Srbiji oslikava se na primeru dosadašnjeg funkcionisanja Zvezde. Treba biti objektivan i vrednovati rezultate na pravi način.

Kako komentariše seriju izgubljenih derbija od odlaska trenera Stanojevića? (Zlatko, mozzartsport.com)
“Moram da kažem da su mi uvek najteže padali porazi od Crvene zvezde, naročito ukoliko pokažete da ste bolja ekipa. Imali smo tri derbija dok je trener bio Grant, a na dva smo bili dominantniji. To mogu da potvrde i Zvezdaši, izgubili smo praktično nepravedno. Sećate se derbija u kojem je Moreira dao gol Zvezdi gol dok je Stanojeviće bio trener? U najmanju ruku smo tada bili egal ili je Zvezda bila malo bolji takmac, tako da nije potrebno vezivati te stvari sa činjenicom ko je trener ili da li ovaj ili onaj igrač igra. Meni svaki poraz u derbiju pada teško, kao i poslednji gde smo, ne bili dominantni, nego smo sami sebe pobedili. Nisam mogao to da razumem, naročito posle svega što smo pokazali u prvom poluvremenu. Nikom u Srbiji nije bilo jasno kako smo izgubili. Psihički smo potpuno pali. Mislim da je to dobar signal za mlađe igrače da moraju da urade mnogo više na mentalnoj pripremi za jake i teške utakmice”.

Da li je tačno da ste Aleksandru Stanojeviću u razgovoru u jednom restoranu, posle nešto slabijeg početka sezone, rekli da Partizan ne mora da bude prvak, jer već godinama osvaja titulu? Tako je Stanojević prepričao taj razgovor i rekao da je bio šokiran… (Stojan Jovanović, mozzartsport.com)
“Naravno da želim Stanojeviću sve najbolje u trenerskoj karijeri, a želim i da verujem da nije dobro razumeo šta sam mu tada rekao. Moguće je da je pomislio da će mu to biti dobar marketing kada je to izneo u javnost. Ili ga je neko tako savetovao… On najbolje zna, takođe i drugi koji su bili na tom ručku, šta sam im tada rekao. Moju ljubav prema Partizanu niko ne može da dovede u pitanje. Evo našaliću se opet, toliko sam predano radio da Zvezda uzme tu titulu, da smo mi na kraju tu petu titulu osvojili. Satisfakcija mi je da je demanti tih iracionalnih navoda upravo bila naša peta vezana titula”.

Ko je više doneo klubu – tandem ZečevićBjeković ili RužićĐurić? (Paja, mozzartsport.com)
“Ne želim da poredim bilo čiji doprinos. Moj lični doprinos je skroman, ali mi je čast i da tako skromno mogu du učestvujem u radu fudbalskog kluba Partizan. Ne radi se tu o tandemima, već o Upravama. Rezultatski uspesi, infrastrukturni uspesi, svi ostali uspesi, pa i porazi koji su se dešavali u istoriji Partizana nije potrebno pripisivati pojedincima. Svi ti ljudi koji su pomenuti u ranijem periodu pružili su pun doprinos razvoju fudbalskog kluba. Pretenciozno bi bilo kada bih govorio o sadašnoj upravi”.

Kako ste stigli do tako važne pozicije u Partizanu kada nemate ništa u sportskog biografiji? (Marko Janković, Fejsbuk)
“Nije to osnovna referenca. Ne znam šta treba da znači sportska biografija!? Hvala bogu uvek sam se rekreativno bavio sportom, volim sport, volim Partizan. To mišljenje da isključivo bivši sportisti treba da budu oni koji upravljaju klubovima nije utemeljeno, kao što nije pravilo da u upravama klubova moraju da sede privrednici ili političari. Ponavljam, sebe ne smatram političarem u klubu. Ali naravno, prihvatam i to da postoje te predrasude i to je tako”.

Ako može iskren odgovor: po čijoj naredbi igra Aleksandar Miljković? Dečko realno nije ni za Srpsku ligu… (Predrag Janković, Fejsbuk)
“Ne bih mogao da se mešam u rad struke. Mislim da svaki igrač koji je u Partizanu tu nije slučajno i da zaslužuje zbog igračkog kvaliteta da bude tu. Kao i u svakom sportu, ponekad vam se dogode određeni maleri. Verujem da sam Miljković daje sve od sebe kada igra za Partizan i važno je da na svakoj poziciji u timu imamo po dva, negde i tri igrača koji istim tempom, intenzitetom i kvalitetom mogu da odgovore zahtevima i potrebama koje pred njih postavi šef struke”.

Kako komentarišete problematično ponašanje mnogih igrača Partizana poslednjih godina? Ninković, Mitrović, Miljković, Tomić, Zubija, Kamara… (Strahinja Stojanović, Fejsbuk)
“Treba se, naravno, osvrnuti na našu decu jer je tu mnogo viši stepen odgovornosti FK Partizan. Kod stranaca je ponekad težak period adaptacije. Što se tiče naše dece, moraju da shvate da pored neospornog talenta koji imaju, postoji i nešto mnogo važnije, a to je da mentalno budu spremni da odgovore svim potrebama i izazovima. Ukoliko žele da budu veliki igrači, vrlo je važno da ne umisle da su velike vedete ili zvezde. Moraju da budu smerni, disciplinovani i da odgovore svojim obavezama ukoliko žele da imaju neku veličanstvenu karijeru. Mislim da upravo na toj liniji jeste rad sportskog direktora i šefa struke. Te stvari ćemo u budućem periodu rešiti. To se zaista nije dešavalo ranije u Partizanu. Sada je krajnje vreme da se dobrim pedagoškim radom to iskoreni i na tome se vrlo strpljivo i stručno radi”.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan