Nezaboravljene istinske veličine

Dvadesetog oktobra 1962. godine, pre 50 godina, u saobraćajnoj nesreći na 25. kilometru autoputa Beograd – Zagreb, poginuli su bivši fudbaleri Partizana, Bruno Belin i Čedica  Lazarević, vaterpolista i plivač Boris Škanata, kao i igrač beogradskog Radničkog Josipović, koji je u mlađim kategorijama bio takođe član Partizana.

Bruno Belin (1929.)  je bio jedan od najboljih bekova u vreme kad je igrao, posebno se isticao visokom tehnikom, hitrinom i mirnoćom. U Partizan je stigao 1950. godine iz zagrebačkog Metalca i za crno-bele je do kraja karijere odigrao 477 mečeva i postigao 49 golova. U reprezentaciji Jugoslavije je zabeležio 25 nastupa.

 

Njegov parnjak sa druge strane terena i nerazdvojni drugar Čedica Lazarević u Partizanu je počeo da trenira od malih nogu sredinom četrdesetih godina, pa sve do 1961. godine, kada je zajedno sa Brunom završio karijeru i počeo da trenira mlađe selekcije crno-belih. Između ostalih, Čedica je prvi otkrio Džajića na jednom kampovanju klinaca u Kruševcu i pokušao da ga privoli da igra u Partizanu. Lazarević je za crno-bele odigrao 445 mečeva  i postigao 5 golova.

Belin i Lazarević su bili bekovski par, kada je Partizan 4. septembra 1955. odigrao prvi meč u Kupu šampiona u Lisabonu, čime je počela da se piše istorija danas najprestižnijeg klupskog takmičenja.

Boris Škanata (1927.)  je  jedna zanimljiva sportska figura, pošto je bio vrhunski takmičar i u plivanju (ima medalje sa evropskog prvenstva) i vaterpolu (Partizan i Mornar). Po završetku karijere postao je plivački trener, a jedan od najpoznatijih učenika mu je bio Đorđe Perišić, koji je posle smrti svog učitelja napustio plivanje i prešao u vaterpoliste, gde je postigao vrhunske rezultate.

U spomen na Belina i Lazarevića, Partizan je svoju Omladinsku fudbalsku školu imenovao po njima dvojici, a kasnije je nazivu škole pridodat i Branko Nadoveza, koji je takođe tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći oktobra 1970.

 

Večna slava i pomen velikanima crno-bele porodice!

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan