Ilić Saša

Broj: 22

Pozicija: vezniilic_350_400
Rođen: 30.12.1977.
Visina: 177
Težina: 74,9 kg
Prethodni klub: FK Salzburg – Austria
FK Partizan:
Broj nastupa: 820
Broj golova: 238
Nacionalni A-Tim:
Broj nastupa: 37
Broj golova: 4
Mladi-U21:
Broj nastupa: 5
Broj golova: 1

 

 

Partizanovo “vrapče”, kako ga je nazvao Sloba Novaković, maestro fudbala, Saša Ilić već je za igračke karijere stekao status legende crno-belih. Igra na poziciji ofanzivnog veznog igrača, ‘desetke’ ili plejmejkera, kako je sada popularno reći. Pored toga što je poslednji autentični majstor fudbala na ovim prostorima, svoju karijeru obeležio je i statistički, što je inače veoma retko u svetu fudbala:
– Sa Partizanom je osvojio 11 titula, 5 kupa, igrao 2 Lige šampiona i jednu sa ekipom Galatasaraja;
– Odigrao je 820 mečeva i postigao 238 golova, pa je rekorder po broju odigranih utakmica na večitoj klupskoj listi.
– Odigrao je 387 mečeva u prvenstvu i postigao 129 golova.
U Partizan je stigao sada već davne 1988. Na prvi trening odveo ga je otac kad je imao 9 godina. Prošao je kompletnu školu učeći od legendi kluba Conje Matekala, Miše Radakovića, Pere Ćosića, Branka Rašovića… Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Partizanom 1996., kada je jednu sezonu igrao za Teleoptik. U dresu Partizana debitovao je na utakmici protiv Borca iz Čačka 26.10.1996. a prvi gol u prvenstvenim mečevima postigao je protiv Vojvodine 23.08.1997. u Novom Sadu.
Pored Partizana nastupao je za sledeće klubove: Galatasaraj (76 utakmica, 25 golova), Salcburg (42 utakmica, 10 golova), Larisa (12 utakmica, 1 gol) i Celta (13, 1 gol).
U svim dosadašnjim klubovima, izuzev Celte, nosio je dres sa brojem 22, osim na debiju u crno-belom dresu protiv Borca, kada je poneo broj 1 na leđima.
Za reprezentaciju Jugoslavije i Srbije debitovao je 16.avgusta 2000. protiv Severne Irske.
Saleta Ilića u igri mnogi igrači ne mogu da razumeju, izuzev igrača koji su prošli školu Partizana. Mnogi su mu zamerali da nije fizički spreman, da je morfološki slab za savremene fudbalske zahteve, a ispade da je ove sezone najspremniji igrač Partizana i da najviše trči, pa je čak i u duelima,  iako po konstituciji tako ne izgleda, često pobednik, upotrebljavajući lukavstvo i mozak. O tehničkim i taktičkim osobenostima Ilića suvišno je i govoriti: Saletov prijem, predaja, pas, završni pas i ideje u igri su na nivou igrača ekstra klase, pošto u svakom trenutku on ima u glavi po 3 rešenja i niko ne zna da li će odigrati iz prve, ‚ispod lakta‘, da li visoku loptu…  Iako mu igra glavom nije najbolja, zna on da se namesti i ‚bućne‘ gol i glavom, jer ima tehniku udarca, koju je pokupio u školi Partizana, posebno jer ima osećaj da se nađe tamo gde niko drugi to ne očekuje.
Dakle, osim morfologije, Bog ga je obilato darivao svim ostalima fudbalskim blagodetima. Obzirom na svoje igračke i ljudske kvalitete u klubu se razmišlja da igra u prvom timu sve dok‚ god može da hoda‘, jer je njegova pomoć i autoritet mladim igračima – neprocenjiva.
  Sale kapiten – živa legenda!
Foto galerija – Miroslav Todorović

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan