Sedam decenija od neoborivog rekorda

Prvi posleratni fudbalski šampionat bližio se kraju, a Partizan je bio nadomak prve šampionske titule. Ta prva sezona ostala je upamćena po visokoj pobedi našeg kluba od 10:1 na gostovanju u Nišu 8. juna 1947. godine i jednom nesvakidašnjem rekordu.

„U Nišu je za utakmicu Partizan – 14. oktobar vladalo veliko interesovanje. Ulaznice su bile prodate već nekoliko dana ranije. Niški fiskulturnici očekivali su mnogo od ove utakmice. Svi su znali da će 14. oktobar izgubiti, ali ipak ne sa ovako velikim rezultatom…“ – ističe „Naš sport“ od 9. juna 1947. god. na strani br. 7.

Već u 5. minutu igre, domaći tim dolazi u vođstvo od 1:0, preko svog vođe navale Petrovića. Posle ove brze prednosti, očekivala se neizvesna borba i bar povoljniji rezultat za ekipu 14. oktobra. Međutim, Nišlije su bile ravnopravan protivnik prvih dvadesetak minuta, a onda su počeli da gube snagu i posustaju. Golovima Bobeka u 21. i 28. minutu, Partizan preokreće rezultat u svoju korist. Efektnim udarcima iz daljine Bobek postiže još dva gola u 30. i 38. minutu, tako da se rezultatom od 4:1 za naš tim otišlo na odmor.

„U drugom delu igrači Partizana preuzeli su potpunu igru u svoje ruke. Svaki njihov prodor obećavao je gol. Tehnikom igre, preciznim dodavanjima i pucanjem na gol daleko su stajali iznad domaćih igrača…“ – navodi „Politika“ u svom izveštaju od 9. juna 1947. na strani br. 8.

Zaista, nastavak igre protekao je u apsolutnoj nadmoćnosti naše ekipe, dok su redovi Nišlija bili potpuno razbijeni. Ponovo na scenu stupa Stjepan Bobek sa svojim majstorijama i ređa niz golova u 50, 66. i 70. minutu. Samo minut kasnije, u listu strelaca upisao se i Simonovski, tako da je rezultat glasio 8:1 za Partizan. Popularni Štef nastavlja svoju seriju, inače „crnu“ za domaćina. U 80. minutu povisio je ubedljivu prednost, da bi nakon 5 minuta postigao svoj deveti, a deseti gol za Partizan, tako da je postavio konačan rezultat utakmice – 10:1.

„Može se slobodno reći da je 14. oktobar igrao bez golmana. Za sve primljene golove kriv je golman Savić… – konstatuje „Naš sport“ u svom izveštaju.

Pored Bobeka koji je briljirao, u našem timu istakli su se Brozović i Atanacković, dok su kod Nišlija jedine svetle tačke bili levi bek Popović i centarfor Petrović. Igra je protekla u fer i korektnoj atmosferi pred 8.000 gledalaca, a sudija Moni Kario iz Skoplja nije imao nikakvih poteškoća.

Partizan je nastupio u sledećem sastavu: Šoštarić – Brozović, Popesku – Palfi, Jovanović, Atanacković – Simonovski, Mihajlović, Bobek, Radunović, Šereš.

Novinski izveštaji sa ove utakmice bili su vrlo kratki, tako da je prava šteta što je izostao detaljan opis postignutih golova. Ali, ostaje zabeleženo to da je legendarni as našeg kluba i jugoslovenskog fudbala Stjepan Bobek ostvario rekord, postigavši 9 golova na jednoj prvenstvenoj utakmici. Taj rekord još niko nije uspeo da obori.

 

Autor: Saša R. Petrović

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan