Na današnji dan 1950. osnovan Planinarski klub Partizan

planinari_1

Na današnji dan 3. marta 1950. godine, osnovan je Planinarski klub Partizan. Njegov prvi predsednik bio je Nikola Jerotić, a sekretar Miroslav Đukanović.

Partizanovi planinari bili su vrlo aktivni u osvajanju planinskih vrhova širom nekadašnje Jugoslavije, a pohodili su vrhove planina i u inostranstvu. Na domaćoj sceni imali su velikih uspeha u orijentacionim i patrolnim takmičenjima. Međutim, malo je onih koji znaju da Partizan u planinarstvu ima osvojene tri šampionske titule.

Prvi uspeh zabeležen je 1954. na drugom sletu planinara Srbije, održanom na Tari. U orijentacionom takmičenju, Partizanovi planinari osvajaju prvo mesto.

Prvenstvo Jugoslavije osvojeno je prvi put na Tjentištu 1955. god. na četvrtom sletu planinara Jugoslavije.

Sledeće 1956. na prvenstvu Srbije u smučarsko-orijentacionom takmičenju, održanom na Kopaoniku, prvo mesto pripalo je ekipi Partizana.

Osvajena su prva dva mesta u prvenstvu Srbije na Crnom vrhu 1957. godine, a iste godine Partizan trijumfuje na prvenstvu Crne Gore u orijentacionom krosu.

Druga šampionska titula osvojena je 1958. na Sutjesci, na šestom sletu planinara Jugoslavije.

Novom šampionskom titulom, crno-beli su se okitili 1965. godine na Mrzlici kraj Trbovlja. Iste godine trijumfuju na gradskom takmičenju na Avali, kao i na republičkom prvenstvu održanom na Vlasinskom jezeru.

planinari_2

Još jedna pobeda odneta je na prvenstvu Srbije 1966. a na saveznom takmičenju, na Platku kraj Rijeke, dve Partizanove ekipe zauzimaju četvrto i šesto mesto.

Na zimskom prvenstvu Srbije 1967. na Kopaoniku, osvojeno je prvo mesto. To je bio jedan od poslednjih uspeha crno-belih, jer već naredne 1968. godine članstvo je počelo da se osipa, tako da je klub ubrzo prestao sa radom.

Boje Partizana kroz njegovu istoriju branili su: Ratko Cvijanović, Veselin Maksimović, Bolto Orač, Tugomir Džalto, Slobodan Kostić, Žika Janković, Branislav Božović, Petar i Milorad Bakić, Slobodan Gočmanac, Tomislav Ćosić i mnogi drugi.

Jedan od njegovih članova Žarko Krezović, 1961, 1962, 1963. i 1964. izabran je među najbolje sportiste JSD Partizan.

Ostala su sćanja i uspomene na jedan od uspešnijih planinarskih klubova i klubova u okviru JSD Partizan. Ali, ostaje nada da će neke buduće generacije entuzijasta i zaljubnjenika u prirodu, obnoviti rad kluba i nastaviti sa osvajanjem planinskih vrhova.

Tekst: Saša Petrović

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan