Partizan i Kup UEFA/UEFA Liga/Evropa Liga

UEL

U prva tri dela našeg serijala smo se bavili „dolazećom“ Evropa Ligom 2016/17, u kojoj će Partizan startovati od 2. kola kvalifikacija (prvi meč 14.07, revanš 21.07.) , a treba uspešno da prođe tri prepreke, kako bi se po 8. put plasirao u grupnu fazu takmičenja. I ovom nastavku serijala se bavimo Evropa Ligom kao takmičenjem, ali sada na jedan drugačiji način…

Iz Niona, sedišta UEFA, stigle su nam 2 lepe i sadržajne brošure vezane za istorijat takmičenja koje se igra od sezone 1971/72 i koje je kroz vreme nosilo različita imena – Kup UEFA („UEFA Cup“, 1971-2004), UEFA Liga („UEFA League“, 2004-2009), odnosno Evropa Liga („UEFA Europa League“, 2009-?).

ALL-TIME RECORDS 1971-2016

Prva brošura se bavi potpunim istorijatom takmičenja, dakle njegovom 45-godišnjom istorijom (1971-2016). U brošuri je navedena tabela sa ukupno tačno 926 evropskih klubova koji su ikada, makar i jedan jedini put, odigrali neku utakmicu u ovom takmičenju (računajući i kvalifikacije za grupnu fazu koje postoje već dobar broj godina). Rang lista klubova je napravljena po učinku u svim odigranim mečevima i to tako što se svaka pobeda vrednovala sa 2, a svaki remi sa 1 bodom – potpuno nezavisno od toga da li je u pitanju meč prvog kola kvalifikacija, ili finale takmičenja.

Isečak iz tabele ALL-TIME

Partizan na ovoj večnoj listi trenutno zauzima respektabilno 42. mesto. Ukupno je zabeležio 24 učešća u ovom takmičenju, odigrao je 114 utakmica, ima bilans 44-22-48, gol razlika mu je 164:167, a sve to mu je na listi donelo 110 bodova.

Posetioci našeg portala koji su starosne dobi „40+“ pamte nekadašnji Kup UEFA koji je predstavljao, sve do kraja 90-ih godina prošlog veka, jedno od 3 evropska klupska takmičenja (uz Kup šampiona i Kup pobednika kupova, pri čemu je ovaj drugi ukinut 1999. godine). Bilo je to takmičenje koje je po kvalitetu sigurno bilo jače od Kupa pobednika kupova, a u isto vreme mu je kvalitet bio apsolutno uporediv sa kvalitetom Kupa šampiona! Ne sme se zaboraviti da su u Kupu šampiona zaista nastupali samo šampioni evropskih država, a da su ostale ekipe iz vrhova tabela svih nacionalnih šampionata igrali svi u Kupu UEFA! Sem toga, Kup UEFA je bilo jedino od tri takmičenja koje su započinjala 64 kluba (u Kupu šampiona i u Kupu pobednika kupova ih je na startu bilo po 32). U to doba je „proleće u Evropi“ značilo da ste u Kupu šampiona i u Kupu pobednika kupova uspešno prošli dve prepreke (1/16 finala i 1/8 finala), dok ste u Kupu UEFA morali da budete bolji od tri rivala (1/32 finala, 1/16 finala i 1/8 finala) kako biste „prezimili“ u Evropi…

Partizan---Inter

U takvoj jednoj žestokoj konkurenciji u Kupu UEFA, bivša Jugoslavija je imala više svojih predstavnika koji su bili, moramo nažalost priznati, uspešniji od Partizana. Naš klub je najveće uspehe u ovom takmičenju, do raspada Jugoslavije,  imao onda kada je u tri navrata dolazio do 1/8 finala Kupa UEFA – u sezoni 1974/75 (bolji je u 1/8 finala bio nemački Keln, koji je potom stigao do polufinala), 1984/85 (eliminisani smo u 1/8 finala od mađarskog Videotona, koji je potom stigao sve do finala gde je poražen od madridskog Reala) i u sezoni 1990/91 (kada nas je, posle našeg vrlo kvalitetnog otpora, eliminisao tada „strašni“ milanski Inter, kasniji pobednik takmičenja u toj sezoni). Drugi predstavnici tadašnje SFRJ-lige su bili uspešniji od našeg kluba – Crvena zvezda je igrala jedno finale, splitski Hajduk, sarajevski  Željezničar i niški Radnički su stizali do polufinala Kupa UEFA, a do četvrtfinala ovog takmičenja su, ranih 70-ih, dolazili još i mostarski Velež, kao i OFK Beograd. Poštujući činjenice: Crvena zvezda i Hajduk su za vreme Jugoslavije predstavljali u Kupu UEFA perjanice ovdašnjeg klupskog fudbala.

partizan-cska-foto-partizanrs-1436892831-700843

Utoliko smo srećniji da se nakon raspada Jugoslavije, a posebno u poslednjih 10-ak godina (otkad je Kup UEFA postao najpre UEFA Liga, a onda i današnja Evropa Liga), situacija drastično promenila – u korist naših Crno-belih! Partizan je krenuo da beleži uspehe u Evropi (sa ponosom ističemo „zimovanje“ u ovom takmičenju, a onda i novu, četvrtu po redu ostvarenu 1/8 finala UEFA Lige u sezoni 2004/05, koja ima neuporedivo veću specifičnu težinu nego nekadašnja „zimovanja“ i četvrtfinala u Kupa UEFA), da se u nekim novim okolnostima u evropskom fudbalu znatno bolje snalazi od nekadašnjih konkurenata u Jugoslaviji , pre svih od Crvene zvezde i splitskog Hajduka, pa je danas na večnoj listi Kupa UEFA/UEFA Lige/Evropa Lige on skoro dostigao splitski Hajduk (koji danas ima samo 8 bodova više, što je prednost od samo 4 evropske pobede u Kupu UEFA – ponavljamo, nevezano za to da li se one ostvare u kvalifikacijama ili u grupnoj fazi!), a ni Crvena zvezda  nije više tako daleko – ona ima danas 21 bod „viška“ u ovom evropskom takmičenju, pri čemu je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina ta prednost iznosila preko 40, a naprimer 2003. godine još uvek preko 30 bodova. Partizan inače danas beži zagrebačkom Dinamu na ovoj listi već punih 15 bodova, ali bićemo toliko korektni da kažemo da to ima malo veze i sa tim što Dinamo u poslednjoj deceniji (nakon čak 11 uzastopnih titula u Hrvatskoj) non stop nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i to tako da vrlo često uspeva da izbori i grupnu fazu Lige šampiona, pa u takvim slučajevima ni ne može da sakuplja bodove u Evropa Ligi (osim ako bi kao trećeplasirani iz grupe Lige šampiona prešao u eliminacioni deo Evropa lige, što Dinamu nikada nije pošlo za rukom).

UEL GROUP STAGES FACTS & FIGURES 2009-2016

Druga brošura UEFA pristigla u Humsku se bavi istorijatom grupne faze Evropa Lige („UEFA Europa League Group Stages 2009-2016“). Ovako nazvano takmičenje i u ovom formatu postoji dakle već 7 godina (sezona), a u brošuri je navedena tabela sa ukupno 178 evropskih klubova koji su u tih 7 sezona igrali makar jednu grupnu fazu Evropa Lige.

Isečak iz tabele UEL Group Stages 2009-2016

Partizan na ovoj listi trenutno zauzima 83. mesto, a kada su u pitanju klubovi iz regiona „Ex Yu“, ima ih, uz naše Crno-bele, još samo 4 na ovoj listi:

fotka_21

Dakle ako su nekada, za vreme SFRJ, Crvena zvezda i Hajduk bili klupske perjanice sa tih prostora u Evropa Ligi, danas su to neki drugi klubovi – Dinamo, Partizan, pa  i Maribor već duži niz godina, a u poslednjih par sezona i Rijeka. Što se tiče splitskog Hajduka, njegovo jedino učešće u grupnoj fazi Evropa Lige datira iz sezone 2010/11 (iz one iste sezone kad je Partizan igrao drugi put u grupnoj fazi Lige šampiona), a to je sezona koja je od ovog leta ispala iz obračuna klupskog UEFA-koeficijenta (koji obuhvata pet poslednjih sezona u Evropi). Uostalom, „ko je ko“ sa ovih balkanskih prostora danas u Evropi – to najbolje pokazuje sledeća lista:

Plasman klubova iz regiona „ExYu“ za klupskoj rang listi UEFA za sezonu 2016/17

Za deset dana (ponedeljak, 06.06.) serijal završavamo petim i poslednjim delom, koji će biti posvećen finansijama. U drugom delu serijala smo već detaljno pisali o direktnim finansijskim bonusima koje UEFA isplaćuje klubovima za ostvarene rezultate u Evropa Ligi, a serijal ćemo završiti opisom novčanih prihoda iz izvora zvanog „market pool“ u Evropa Ligi.

V. Ć.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan