Kvalifikacije za Evropa Ligu 2016/17

Liga-Evrope_1

Prvi deo serijala – Partizanov prvi start u kvalifikacijama za Evropa Ligu nakon leta 2007. godine i po zlu poznatog „slučaja Mostar“ koji je Crno-bele zavio u crno.

Fotka 2

Navijači Partizana koji redovno posećuju našu zvaničnu klupsku internet stranicu, znaju da otprilike u ovo doba godine (mesec maj) svaki put započinjemo serijal posvećen evropskim kvalifikacijama u kojima nastupa Partizan.

U prethodnih 8 godina, odnosno sezona (od sezone 2008/09, pa zaključno sa sezonom 2015/16), Crno-beli su svaki put započinjali sa evropskim bitkama u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona („UCL“ – UEFA Champions League“). Kada su u pitanju kvalifikacije za Evropa Ligu („UEL“ – UEFA Europa League), poslednji put su u njima startovali sad već davne sezone 2007/08, kada se desio „slučaj Mostar“ i kada je Partizan nakon dvomeča sa tamošnjim klubom po imenu Zrinjski (kojeg je na terenu ubedljivo savladao sa 1:6 u Mostaru i sa 5:0 u revanšu u Beogradu) administrativno izbačen iz daljeg toka takmičenja, što je predstavljalo ogromnu štetu i ogroman udarac za klub, kao i za veoma dobru ekipu koju je Partizan tada formirao…

Partizan u Evropi od 2003. godine

Partizan je grupnu fazu Evropa Lige (koja pod dva različita imena postoji od sezone 2004/05) igrao do sada ukupno 7 puta – u sezonama 2015/16, 2014/15, 2012/13, 2009/10, 2008/09, 2006/07 i 2004/05. U ove dve poslednje navedene sezone (2006/07 i 2004/05) se takmičenje zvanično još uvek zvalo UEFA Liga („UEFA League“), a samo u tim sezonama je Partizan do grupne faze stizao kroz „potpune kvalifikacije“ u istom tom takmičenju – 2006. je u kvalifikacijama eliminisao slovenački Maribor a potom i holandski Groningen, a 2004. je u kvalifikacijama bio bolji od rumunskih klubova Ocelul i Dinamo Bukurešt.  Prošle sezone 2015/16 je naš klub grupnu fazu Evropa Lige igrao kao neko ko je eliminisan u plej ofu za Ligu šampiona, a u preostala 4 navrata je učešće u grupnoj fazi Evropa Lige izborio kroz „kombinovane kvalifikacije“ (kvalifikacije za Ligu šampiona + plej of za Evropa Ligu kada je 2014. bio bolji od azerbejdžanskog Nefčija, 2012. od norveškog Tromza, 2009. od slovačke Žiline, a 2008. od rumunskog Temišvara).

Od 2007. do 2016. se izmenilo puno toga kada je evropski klupski fudbal u pitanju – nažalost na štetu srpskog klupskog fudbala:

Pristupna lista za UCL i UEL 2016/17  

To pokazuje i pristupna lista za Ligu šampiona i Evropa ligu u narednoj sezoni. Srbija se opet nalazi na poražavajućem 27. mestu na listi. Da bismo imali bolju predstavu o tome koliko smo kao fudbalska nacija nisko pali i na klupskom (a ne samo reprezentativnom) planu, dodajmo da smo u periodu 2007-2010 bili na 20. odnosno 21. mestu na UEFA rang listi za evropska klupska takmičenja, dok poslednjih 5 godina variramo između 25. i 27. mesta. Zemlje kao što su naprimer Bugarska, Norveška, Švedska ili Belorusija su nas već prestigle, a zemlje kao što su naprimer Azerbejdžan ili Kazahstan nam uveliko dišu za vratom. To je pre 10 ili 15 godina bilo jednostavno nezamislivo…No danas je to realnost, pa zato iz pristupne liste možete videti kad srpski klubovi moraju na leto da startuju u Evropi – u kvalifikacijama za Evropa Ligu sva tri predstavnika već od prvog kvalifikacionog kola, makar po listi, mada će Partizan ovog leta možda da se spasi te „bede“, ali o tome nešto kasnije…Da bi se jasno i glasno naveo uzrok za ovakvo stanje našeg klupskog fudbala, treba pojasniti da se gore navedena pristupna lista (koja određuje broj predstavnika iz jedne zemlje koji učestvuju u evropskim klupskim takmičenjima, kao i kad ti predstavnici moraju da započnu sa svojim učešćem) dobija tako što se računaju svi pojedinačni rezultati klubova iz jedne zemlje u Evropi u poslednjih 5 sezona. Kada se to zna, slika već postaje jasnija, a mi da je još više razbistrimo sa sledećim dokumentom, uz napomenu da on obuhvata čak i znatno duži vremenski period od „5-godišnjeg obračuna“ bitnog za formiranje pristupne liste:

Bilans srpskih klubova u Evropi u poslednjih 8 sezona (2008/09 – 2015/16) 

Pogledajte vi tu sportsku tragediju u koloni koju smo nazvali „glavna kola i grupne faze takmičenja“ (ovo „glavna kola“ zbog toga što se za vreme postojanja Lige UEFA, preteče Evropa Lige, poslednji filter pred grupnu fazu zvanično zvao „1. kolo Kupa UEFA“). Naš klub nema neki baš blistavi učinak u grupnim fazama, ali je makar te grupne faze manje-više redovno igrao, zabeležio je u prethodnih 8 godina punih 36 nastupa u tim grupnim fazama, u 11 utakmica je i osvajao neke bodove po grupama (6 pobeda i 5 remija), ali šta ćemo sa svim ovim brojnim „nulama“ kod svih ostalih srpskih klubova? Partizan je u ovih 8 godina osvojio više bodova za Srbiju nego li svi ostali srpski klubovi zajedno! Zamislite gde bi se Srbija nalazila na listi UEFA  da je i Partizan svih ovih godina bio jednako „uspešan“ u Evropi kao svi ostali naši klubovi…Nema šta da zamišljamo, nalazili bismo se na samom dnu, u „žestokoj“  konkurenciji Farskih Ostrva, Andore, San Marina ili Gibraltara…

General view of the Europa League trophy pictured ahead of the UEFA Europa League draw at Grimaldi Forum, Monte Carlo Picture by Ian Wadkins/Focus Images Ltd +44 7877 568959 29/08/2014

Da se vratimo ipak malo vedrijoj temi, a to je samo Partizan u Evropi: Po pristupnoj listi vidite da bi Partizan na leto morao da krene od 1. kola kvalifikacija za Evropa Ligu, ali će se Partizanu, kao klubu koji će kao osvajač kupa imati bolji status od preostalih srpskih predstavnika u kvalifikacijama za Evropa Ligu (ovde je dakle trofej kupa bitan, a ne klupski koeficijent), možda posrećiti da 1. kolo kvalifikacija preskoči. Već smo na pisali na ovu temu, čeka se ishod finala ovosezonske Evropa Lige u sredu (18.05.) naveče između Sevilje i Liverpula. Pobeda Sevilje bi omogućila Partizanu kasniji start u Evropi, a to bi svakako bilo bolje za Crno-bele, iz mnogo razloga…

Kalendar evropskih kvalifikacija za sezonu 2016/17 

Žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija za Evropa Ligu 2016/17 je dakle u ponedeljak 20.06.2016. Ukoliko Partizan bude morao da nastupi već u 1. kolu (u kojem nastupa ukupno 98 ekipa, a Partizan bi po snazi klupskog koeficijenta bio na visokom 2. mestu nosilaca), evo trenutne liste njegovih 49 potencijalnih protivnika (ekipe od 50. do 98. mesta na listi):

Projekcija učesnika „Q1“ (update 16.05.2016.)

Igrao ili ne igrao to 1. kvalifikaciono kolo, od Crno-belih se svakako očekuje nastup u 2. kolu. U njemu će se nadmetati ukupno 66 ekipa, a naš klub je i u njemu visoko pozicioniran, biće 5. nosilac u žrebu. Evo trenutne liste njegova 32 potencijalna rivala (ekipe od 34. do 66. mesta na listi, za izuzetkom srpskog predstavnika sa kojim Partizan naravno ne bi mogao da se sastane):

Projekcija učesnika „Q2“ (update 16.05.2016.)

Do grupne faze Evropa Lige je nakon ova dva kola potrebno proći još dve prepreke, ali o njima nećemo ovog trenutka, to je još daleko od nas. Recimo samo da Partizanov klupski koeficijent za narednu sezonu (16,925 bodova) omogućava našem klubu siguran status nosioca i u žrebu za „Q3“ (igra ga 58 klubova), a onda i u žrebu za „Q4“ tj. plej of (igraju ga 44 ekipe), što je svakako jedna veoma povoljna okolnost za Crno-bele. Taj status se zarađivao nastupima kluba godinama unazad u Evropi i sad iz njega treba izvući ono najbolje…

Fotka 4

Oni koji redovno prate žrebove u kvalifikacijama za evropska takmičenja, znaju da se pre glavnih žrebova formiraju podgrupe, sa 10 ili 12 ekipa u jednoj podgrupi (po 5 ili 6 nosilaca, plus 5 ili 6 nepovlaštenih ekipa), tako da će broj potencijalnih rivala Partizana eventualno već u žrebu za „Q1“ (ako Partizan bude nastupao u njemu), sigurno u „Q2“,  a mi se nadamo i kasnije biti redukovan na samo 5-6 klubova. Do pre par godina su te podgrupe, posebno u kvalifikacijama za Evropa Ligu, imale neki regionalni karakter, međutim to u poslednjih par sezona zaista nije slučaj baš u potpunosti. Način formiranja podgrupa je zapravo nešto što danas liči na potpuno diskreciono pravo institucije iz švajcarskog Niona koja se zove UEFA, tako da oko toga ne vredi previše „mozgati“, ni sad a ni ubuduće.

Toliko za ovaj prvi deo našeg serijala, a nastavak ćete na ovom mestu moći da pročitate narednog ponedeljka (23.05.2016.).

V. Ć.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan