Sećanje na rađanje himne Partizana

himna_1

FK Partizan je kroz celu svoju istoriju od osnivanja prednjačio u takmičarskim rezultatima, ali je i na planu propagande (gle izraza!?) ili kako se danas kaže PR i marketinga išao ispred vremena. Pored mnogih tekovina u marketingu (mnogi su se smejali toj reči tada), koje su danas sasvim normalna stvar na tržištu, crno-beli su u još jednom segmentu bili avangarda. Radi se o klupskoj himni, koja je za navijače Partizana postala deo njihovog bića i sa kojom su se identifikovali tokom 40 godina od kada su je prvi put čuli. Bila je to prva klupska himna na ovim prostorima…

Himna-navijaca-Partizana-u-notnom-zapisu_1

Vraćamo se 40 godina unazad i proslave 30 godina crno-bele familije, za koju je tadašnji marketing JSD Partizan na čelu sa rodonačelnikom Mićom Jakovljevićem, poručio od legendarnog kompozitora Kornelija Kovača da komponuje nešto prikladno i pevljivo za navijače. Ideja je morala da prođe kroz mnogo filtera i važnih ličnosti kao bi dobila zeleno svetlo, jer je vreme bilo takvo, ali je posle posete produkcione ekipe himne Domu JNA, gde su projekat izložili ,,odgovornim drugovima’’, prihvaćena bez ostatka, sa oduševljem čak…Ideju je odobrio i tadašnji generalni sekretar JSD Partizan Vlada Marjanović, nekadašnji prvak Jugoslavije u skoku u vis.

mica_1

Mića Jakovljević, rodonačelnik marketinga JSD Partizan

Kako i ne bi, kad je Kornelije Kovač napravio muziku, a tekst su napisali Duško Radović i Slobodan Novaković. Oni su u to vreme bili svetska referenca u svojim domenima delovanja, a himna je zvanično promovisana prvi put na utakmici Partizan – Čelik iz Zenice, 4. oktobra 1975. povodom proslave 30 godina od osnivanja Partizana. Na stadionu JNA 40.000 gledalaca, zastava više nego ikad na jednoj utakmici Partizana, slavljenička atmosfera pre meča, a na kraju rezultat 1:1 (strelci Bjeković 43’ i Buza 56’). Neki od nas koji smo prisustvovali tom meču i pretekli smo do danas, sećamo se te promocije, a sećanja nam je danas osvežio jedan od izvođača na promociji himne tog dana – Saša Aleks. On je onaj čuveni glas, koji ima vodeći vokal tokom izvođenja cele himne i koji je prepoznatljiv svih ovih godina svakom Partizanovcu. I sinoć je posle 40 godina Saša pristao da izađe na scenu na molbu Dragana Bjelogrlića i otpeva himnu, iako je od 1975. nijednom nije pevao na bini. Podrazumeva se, na tribini i kafani jeste nebrojeno puta…Od njega smo i dobili ove fotke koje vidite u tekstu…Saša Aleks, legenda Partizana by Aleksandrovac Župski…

himna_3

Na centru terena kod istoka napravljena je improvizovana daščana platforma na kojoj su pevali himnu – Saša Aleks, Zdravko Čolić, Bora Đorđević, Asim Sarvan, Ljuba Ninković, Snežana Jandrlić, Gorica Popović (grupe Suncokreti i S vremena na vreme), a navijači su već posle prvog izvođenja zapamtili refren i tokom meča je pevana nekoliko puta.

himna_2

Kako tada, tako i do dana današnjeg!

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan