Juriš na „TOP 100“ u Evropi!

Beograd je od danas prestonica Međunarodnog susreta dece „Radost Evrope“, a navijači Partizana se toj Evropi raduju već neko vreme, baš kao mala deca…

1 - mala sličica za najavu vesti

Pobeda u evropskom takmičenju, na gostovanju na tlu Nemačke – to je nešto što mnogim slavnim generacijama Partizana nikada nije uspelo u prošlosti. Ovoj generaciji 2015/16 se taj podvig sinoć posrećio u bavarskom Augzburgu, ova generacija se time već upisala u istoriju, a kada Partizan ubuduće, u sportskom, privrednom i u svakom drugom smislu najjačoj zemlji Evrope bude slavio neku novu, drugu, treću i itd-u pobedu – zauvek će ostati ono „a prvi put se to desilo 1. oktobra 2015. godine, kada je u Augzburgu, usred čuvenog Oktoberfesta…“.

Osam evropskih mečeva su za Partizanom ove sezone. Na „JNA“ je Partizan perfektan, bez greške, sa sjajnim bilansom 4-0-0 koji ne može a da ne namakne osmeh na lice svakog partizanovca: 1:0 protiv gruzijskog Dila Gorija, 4:2 protiv rumunske Steaue, 2:1 protiv beloruskog BATE-a i 3:2 protiv holandskog AZ Alkmara!  Na gostovanjima u isto vreme imamo i više nego respektabilnih 2-1-1, iako su ta gostovanja bila sve samo ne laka: 2:0 u Gruziji, 1:1 u Rumuniji, 0:1 u Belorusiji i sinoć 3:1 u Nemačkoj! Ovo je nešto što ne pamtimo, ovakav „međubilans“ Partizan nije imao ni u sezoni 2004/05 kada je poslednji put prezimio u Evropi, a potom otišao i korak dalje igravši 1/8 finala tadašnje Lige UEFA…

3

Nikad dosta priče o klupskom koeficijentu Partizana u Evropi, posebno ne nakon sjajnih evropskih pobeda kao što je to bila ova sinoć u Nemačkoj, protiv bundesligaša:

Isečak iz trenutne UEFA klupske rang liste 2016-17 (update 01.10.2015.)

Partizanov klupski koeficijent za  narednu sezonu je od sinoć „nabildovan“ na 14,825 bodova, što već nadmašuje naš klupski koeficijent iz ove sezone (14,775). I ne samo to, crno-beli su u ovoj sezoni za svoj koeficijent osvojili već sad više bodova (4,750 bodova), nego li u Ligi šampiona 2010. godine (4,700 bodova), iako je opšte poznato da se već više godina unazad za sam plasman u Ligu šampiona dobijaju automatski 4,000 boda za koeficijent! Pogledajte ko je na gornjem isečku iza Partizana u ovom trenutku, i to od sinoć – jedna Sampdorija (Italija), jedan Vest Hem (Engleska), hrvatska Rijeka (koju smo takođe sinoć prestigli i sad smo u regionu odmah iza zagrebačkog Dinama i Maribora), pa čak i jedan Panatinaikos (Grčka) za kojeg ne pamtimo kad je poslednji put bio na ovakvoj listi iza nas, a tu su i još dva kluba iz kolevke fudbala (engleski Sautempton i Hal) koja takođe Partizanu od sinoć gledaju u leđa. Trenuno su crno-beli na 111. mestu klupske rang liste UEFA, a šanse za proboj u „TOP 100“ postaju sve realnije i izvesnije nakon velike pobede u Nemačkoj.

Evo pregleda mogućeg daljeg „razvoja“ Partizanovog klupskog koeficijenta za narednu sezonu, u zavisnosti od bilansa kojeg on ostvari u svojoj grupi Lige Evrope (a trenutni bilans u grupi nam je 2-0-0):

bilans 2-0-4 bi naš klupski koeficijent ostavio na sadašnjih 14,825 bodova

bilans 2-1-3 bi naš klupski koeficijent podigao na 15,875 bodova

bilansi 2-2-2 ili 3-0-3 bi naš klupski koeficijent podigli na 16,925 bodova

bilansi 2-3-1 ili 3-1-2 bi naš klupski koeficijent podigli na 17,975 bodova

bilansi 2-4-0 ili 3-2-1 ili 4-0-2 bi naš klupski koeficijent podigli na 19,025 bodova

Staćemo na ovom mestu, da ne budemo baš neskromni, ne treba se u dobru nikako previše poneti…Ima još nešto pozitivno-frapantno za sve poklonike crno-bele boje:

Vrh UEFA klupske rang liste po dosadašnjem ostvarenju 2015-16 (update 01.10.2015.)

Obratite pažnju, samo je 5 „evroligaša“ (učesnika Lige Evrope) koji su na ovoj listi ispred Partizana! To su Lokomotiva (Rusija), Šalke (Nemačka), Midjiland (Danska), Braga (Portugal) i Napoli (Italija). A znate li zašto su ispred naših crno-belih? Samo zato što (sa izuzetkom ekipe iz Danske) mogu sve vreme da računaju i na pomoć svojih „zemljaka“, jer je reč o klubovima koji dolaze iz zemalja koje i u ovom trenutku imaju više predstavnika u Evropi, dok je Partizan već godinama unazad praktično jedina srpska fudbalska perjanica u toj istoj Evropi.  Sa jučerašnjom pobedom u Nemačkoj Partizan podigao klupski koeficijent i svim ostalim srpskim klubovima – za tačno 0,100 poena.

2

Evo na kraju i tačnog rasporeda Partizana kada su u pitanju preostale 4 utakmice u grupi „L“ Lige Evrope 2015/16:

četvrtak, 22.10, Partizan – Atletik Klub Bilbao (Španija), početak u 19h

četvrtak, 05.11, Atletik Klub Bilbao (Španija) – Partizan, početak u 21.05h

četvrtak, 26.11, AZ Alkmar (Holandija) – Partizan, početak u 19h

četvrtak, 10.12, Partizan – Augzburg (Nemačka), početak u 21.05h

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan