UEFA klupski koeficijenti u regionu

fotka 1 - mala fotka za najavu vesti

Partizan narednog utorka (14.07.2015.) kreće u svoju novu evropsku odiseju, startom u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2015/16 protiv ekipe Dila Gori iz Gruzije. Biće to 252. takmičarski meč našeg kluba u Evropi, odnosno 216. utakmica ako računamo samo UEFA-takmičenja (Liga / Kup šampiona, Liga Evrope / Liga UEFA / Kup UEFA, odnosno nekadašnji Kup pobednika kupova).

Evropska sezona 2015/16 je već započela. Ove i prethodne sedmice su odigrana prva kola u kvalifikacijama za Ligu šampiona (UCL) i Ligu Evrope (UEL). Osvrnućemo se u ovom tekstu nakratko na situaciju sa klubovima iz regiona, na prostor nekadašnje zajedničke države.

UCL: Nijedan klub iz regiona nije morao da nastupi u 1. kolu kvalifikacija, a u 2. kolu će, uz Partizan, startovati još Maribor (Slovenija), Dinamo (Hrvatska), Sarajevo (BIH), Rudar (Crna Gora) i Vardar (Makedonija).

UEL: Ukupno 18 klubova iz regiona je moralo da igra 1. kolo kvalifikacija, a učinak im je slabiji od polovičnog. Plasman u 2. kolo je izborilo 8 klubova (Čukarički, Vojvodina, Koper, Hajduk, Lokomotiva Zagreb, Željezničar, Mladost Podgorica i Rabotnički), a iz daljeg takmičenja je ispalo njih 10 (C. zvezda, Celje, Domžale, Zrinjski, Olimpijk Sarajevo, Renova, Sutjeska, Budućnost, Renova i Škendija). U 2. kolu će, osim 8 klubova koji su uspešno prebrodili 1. kolo, startovati i Rijeka.

Puno smo prethodnih sedmica pisali o UEFA klupskim koeficijentima. Kada je Partizan u pitanju, znamo da je u ovu sezonu 2015/16 ušao kao 127. klub na klupskoj rang listi UEFA, a da vidimo kako trenutno stoje stvari sa klubovima iz regiona kada je u pitanju naredna sezona 2016/17 (bodovi za nju će se skupljati naravno tokom čitave ove sezone 2015/16):

Koeficijenti klubova iz ExYu za sezonu 2016/17 (update 09.07.2015.)

U koloni skroz levo su trenutne pozicije klubova na UEFA rang listi. „Omašćena“ su imena onih klubova koji se ove sezone još uvek nalaze u evropskim klupskim takmičenjima. Od „omašćenih“ na listi fali samo Mladost iz Podgorice, koja ima trenutni koeficijent od 2,400 bodova , sa kojim zauzima 359. poziciju.

Partizan nikako ne može biti zadovoljan svojim trenutnim položajem na gore prikazanoj tabeli – kako generalno kada je u pitanju Evropa, tako vala i kad je u pitanju region nekadašnje zajedničke države. Jeste naš klub u prethodnih 12 godina igrao ukupno 8 puta u grupnoj fazi evropskih klupskih takmičenja (2x Liga šampiona i 6x Liga Evrope), po čemu je, posle Dinama iz Zagreba, najuspešniji u regionu, ali je i sa takvim plasmanima (i sa par bodova osvojenih u grupama) dogurao trenutno samo do 4. pozicije kada je u pitanju region „ExYu“.

Ako je za Maribor, Dinamo, pa i Rijeku (koja je u poslednje dve sezone oba puta bila učesnik grupne faze UEL, sa vlo solidnim bodovnim bilansima u grupi) jasno zašto su trenutno ispred Partizana, mnogi će biti iznenađeni otkud to da jedan Hajduk iz Splita (koji je učesnik grupne faze UEL bio samo u sezoni 2010/11, koja je inače od ovog leta ispala iz obračuna) tako blizu „dahće za vratom“ našim crno-belima? Odgovor je jasan, ali istovremeno i porazan za srpski klupski fudbal: To je zbog toga što je Hajduk prethodnih godina, za razliku od Partizana, u dobroj meri bodovno profitirao od klupskih uspeha svojih „zemljaka“ (pre svih Dinama i Rijeke, ali i Splita koji je prošle sezone dogurao do plej ofa za UEL, a delimično i od par drugih hrvatskih klubova ranijih godina), a Partizan u isto vreme već godinama predstavlja praktično jedini srpski klub koji u Evropi pravi kakve-takve uspehe. Naše komšije već punih osam godina ne znaju šta znači dočekati septembar u Evropi, Vojvodina je imala jedan jedini iole zapažen učinak pre dve godine kada je preskočila par prepreka i dogurala do plej ofa za UEL (a i to dešavanje je vezano za mesec avgust) i to je sve. Pali smo tako nisko da naši predstavnici u kvalifikacijama za UEL moraju da startuju od 1. kola. Ali eto, makar su Čukarički i Vojvodina uspeli sada da prođu to 1. kolo, a Novasađani će, ukoliko i u 2. kolu budu uspešni, po klupskom koeficijentu dostići i na listi prestići naše komšije. Ako to svrstamo u neki interni „srpski prestiž“ koji i nije toliko bitan u Evropi, nažalost bitno je da tako nešto može uskoro poći za rukom čak i jednom Sarajevu, uz dužno poštovanje za sve ono što je klub sa sarajevskog Koševa nekada, pre puno godina, značio u nekadašnjem jugoslovenskom fudbalu…

Što se Partizana tiče, i ove sezone se zacrtani cilj u Evropi zove plasman u grupnu fazu jednog od dva evropska klupska takmičenja. To je bitno i zbog renomea kluba, i zbog značajnih finansijskih bonusa i drugih pogodnosti koje plasman u grupu donosi sa sobom, ali i zbog klupskog koeficijenta koji treba ubuduće da olakša svaki naredni napad crno-belih na Evropu.

Other:

Partizan.rs je vlasnik autorskih prava na sve sopstvene sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) i vlasnik prava na licencne sadržaje koje na portalu prenosi.Ukoliko posetilac neovlašćeno i u svrhe koje nisu lične, koristi i u drugim medijima prenosi bilo koji deo sadržaja sa portala bez pisane saglasnosti vlasnika, smatraće se da vrši povredu autorskih prava www.partizan.rs.U slučaju povrede autorskih prava, www.partizan.rs u skladu sa Zakonom, ima pravo na sudsku zaštitu i naknadu štete.


Zvanični sajt Fudbalskog kluba Partizan